Кои се најписмените нации во светот

Истражувањето на Џон Милер од Државниот универзитет во Конектикат, покажа дека нордиските нации можат да се сместат на врвот кога е во прашање нивната писменост. Широкиот спектар на весници и списанија, големиот број на јавни библиотеки, лесниот пристап до компјутери и интернет, како и одличниот образовен систем, беа клучни фактори поради кои овие народи можеме да ги прогласиме за најписмени нации во светот.

Финска, Норвешка, Исланд, Данска и Шведска се најдоа на првите пет места, а веднаш по нив следуваа Швајцарија, САД, Германија, Латвија и Холандија.

Одредени азиски земји како Сингапур, Јужна Кореја, Јапонија и Кина, би можеле да бидат на врвот доколку единствениот фактор за оценка се тестирањата во образовните установи. Сепак, овие земји потфрлија кога се во прашање јавните библиотеки и лесниот пристап до информации.

Од балканските земји, највисокото место го освои Бугарија (34), потоа следуваше Грција (40), Хрватска (44), Србија (49) и Албанија (54).

најписмени-нации-во-светот

32 Trackbacks / Pingbacks

 1. best p spot toy
 2. vibrators for women
 3. royal cbd
 4. sex
 5. Topmediamarkt
 6. laws
 7. hot vibrator
 8. kinky
 9. menu
 10. Cheap software
 11. france stream
 12. anal dildos
 13. adam and eve dildos
 14. 먹튀검증 사이트
 15. 검증사이트
 16. 먹튀사이트
 17. 릴게임 사이트
 18. 먹튀사이트
 19. http://pizzacouponscodes.com
 20. pizza hut coupon codes
 21. SPAM
 22. escort directory
 23. dildo vibrator
 24. bitcoin exchange forum
 25. Property Management Cleaning
 26. games for pc download
 27. cbd near me
 28. best cbd capsules
 29. male enhancement toys
 30. vibrating anal beads
 31. gili fast boat price
 32. how to use dildo

Comments are closed.