Највредни пасоши за 2016 година, на кое место е македонскиот?

Според најновото рангирање на Henley & Partners, германските државјани го имаат највредниот пасош, со што Велика Британија и САД годинава паднаа од врвот. Оценувањата беа правени според тоа во колку земји граѓаните можат да патуваат без виза. Оние кои имаат германски пасош, можат да патуваат во 177 од можни 218, додека пак Британците можат да патуваат во 175, а Американците во 174 држави.

Минатата година, Велика Британија заедно со Германија се рангираше на првото место, но годинава падна од врвот заради визните ограничувања од неколку земји кои ги доби во текот на 2015 година. Годинава исто така е престигната од Шведска, со што сега го дели третото место со Франција, Италија, Шпанија и Финска. Додека пак Белгија, Данска и Холандија го делат четвртото место со САД. На дното на листата и оваа година се наоѓа Авганистан, чии граѓани можат да посетат само 25 земји без виза.

„Од вкупно 199 рангирани држави, само 21 ја задржале својата позиција од лани, што значи дека постојат значителни промени оваа година. Сепак, ниту една земја не падна за три позиции, што укажува дека безвизниот режим се подобрува на глобално ниво“, изјавија од Henley & Partners.

Четири земји направија особено голем напредок, а тоа се Тонга, која скокна за дури 16 места, Палау скокна за 20, Колумбија за 25, а Источен Тимор беше рекордер и годинава се искачи за дури 33 места погоре. Во текот на 2015 година, Малта доби безвизен пристап до уште две нови држави, што ја стави на деветтата позиција за најмоќен пасош. Од нашите соседи, највисокото место го држи Грција, која воедно го има еден од десетте најмоќни пасоши, делејќи го седмото место заедно со Нов Зеланд.

Република Македонија се наоѓа на 45 место со право на патување во 111 држави без виза. Словенија е на 12 место, Бугарија на 21, Србија е на 43 позиција, Црна гора на 47, Босна и Херцеговина на 52, а Албанија на 53 место.

47 Trackbacks / Pingbacks

 1. thrusting vibrator
 2. p spot vibe
 3. Sex
 4. personals
 5. Kleinanzeigen kostenlos
 6. regulations
 7. waterproof rabbit vibrator
 8. porn
 9. asmr tingles
 10. usps postalease
 11. https://locationsnearmenow.net/
 12. food places near me
 13. Free Windows activator
 14. Cheap software
 15. sex
 16. film en streaming
 17. x-rated
 18. film complet
 19. best butt plugs
 20. adam and eve dildo
 21. best dildo
 22. 먹튀검증
 23. 먹튀검증
 24. 먹튀검증
 25. 토토메이저
 26. 먹튀폴리스
 27. papa johns coupons
 28. restaurant menu
 29. pizzacouponcodes.net
 30. papa johns coupons
 31. SPAM
 32. escort directory
 33. regulation
 34. cozaar
 35. dating
 36. sex
 37. Property Management Cleaning
 38. apps download for windows 10
 39. 바카라사이트
 40. cbd capsules for sale
 41. 릴게임
 42. cbd oil near me
 43. male toy kit
 44. glass anal plug
 45. private transfer bali
 46. bunny vibrator
 47. what to use for anal dildo

Comments are closed.