Практични совети за работа во Германија

Колку е реалната заработка на негувателите во Германија? Важен е и изборот на градот, бидејќи од тоа зависи квалитетот на животот. Некои агенции со лажни ветувања за заработка привлекуваат кандидати.

Побарувачката за стручен медицински персонал на германскиот пазар не создава перспективи само за лекарите и негувателите од бројни европски и светски држави, туку и за фирмите кои се занимаваат со врбување на кадри и нивно носење во Германија. Една од нив е агенцијата ИПП Хелт од Келн, која веќе четири години по налог на германските клиники и други здравствени установи доведува работна сила од Шпанија, Италија, Полска, а веќе една година и од балканските држави. Преку оваа агенција досега пристигнале повеќе од 100 негуватели од три балкански земји, БиХ, Србија и Хрватска.
Во описот на нивната дејност е организација на состаноци и разговори со групи заинтересирани негуватели, потпишување договори за работа, а потоа и посредување во добивање виза, наоѓање стан, признавање на дипломите и пријавување во Германија.
Досегашните позитивни, но и негативни искуства на оваа агенција во вработувањето на негувателите е патоказ за сите оние кои планираат да си ја пробаат среќата во оваа струка на германскиот пазар на труд.

Подгответе се за нов почеток
На почетокот многу негуватели се незадоволни, вели Кај Симон, сопственик и директор на ИПП Хелт.
„Првите неколку месеци се стресен период за негувателите кои доаѓаат. Тие се соочуваат со културолошки шок, снаоѓање и вклопување во новата животна и работна средина, јазични бариери, отсуство на семејството и бројни други обврски кои ги подразбира тој животен чекор“, вели Симон. Оттука, додава, многу е важна психолошката и секоја друга подготовка за животот во новата средина.
„Германскиот јазик е тежок и колку е повисоко нивото на познавањето на јазикот и стручната терминологија, толку интеграцијата во општеството и комуникацијата со колегите на работното место ќе биде побрза и полесна. Повеќето кандидати мора да одат и на дополнителни курсеви за јазик и тоа нешто на што мора да сметаат“.

Изборот на градот е важен
Извонредно е важен изборот на град во кој се нудат работни места. „Мој совет е негувателите да се информираат за спецификите поврзани со одредени градови и да не го прифаќаат првото понудено место. На пример, во Минхен киријата за една соба достигнува и до 700 евра месечно, во Келн, Хановер и Хамбург до 500 евра, а во помалите средини за 250 евра можат да се изнајмат и помали станови. Семејство со две деца не може да си дозволи да живее во некој поголем град“, вели Симон.
И во оваа бранша постојат „црни овци“, предупредува натаму Симон. Тоа се агенции кои на негувателите им ветуваат заработка од дури 3.000 евра.
„Тоа го воочивме при разговорите со кандидатите кои велат дека добиле подобра понуда од нашата. Но, кога тие луѓе ќе дојдат во Германија ги чека непријатно изненадување и заработка од 1.900 евра- што е просечна плата за оваа бранша во сите покраини на почетокот на кариерата. Тие фирми ветуваат сѐ за да дојдат до потребните кадри и да го заработат својот хонорар“.

Колкава е реалната заработувачка?
Медицинскиот персонал, како негувателите, на почетокот, во текот на пробната работа, заработуваат во просек околу 1.900 евра и остануваат на тоа ниво се до признавањето на дипломата- процес кој трае од 3 до 6 месеци. Потоа можат да очекуваат просечни примања од околу 2.400 евра.
„Искуствата покажуваат дека просечната заработувачка, благодарение на дополнителниот ангажман во ноќни смени и на викенди, може да се зголеми за 20-30 проценти“, вели Симон.
Треба да се знае дека примањата секогаш се изразени во бруто износ, па од таа сума мораат да се платат и давачките кон државата. Во германскиот даночен систем помал данок плаќаат оние кои се во брак и кои имаат деца. На пример, на самец со 2.400 евра бруто плата му остануваат околу 1.600 евра нето, додека негувател со семејство може да смета на најмалку 1.830 и плус додаток од 190 евра за секое дете.

 

Извор: dw.de

366 Trackbacks / Pingbacks

 1. p spot massager
 2. sex tube
 3. Top Media Markt
 4. viagra
 5. silicone rabbit
 6. pocket pussy
 7. Kaspersky at the best price
 8. regulation
 9. anal sex toys
 10. 황금성
 11. papa johns coupon codes
 12. grayphiny robux
 13. viagra men
 14. regulations
 15. Rental Cleaners
 16. apps free download for pc
 17. 먹튀검증사이트
 18. cbd pills
 19. cbd oil
 20. using a dildo
 21. 메이저놀이터
 22. 메이저사이트
 23. 우리카지노
 24. pearltrees.com/detifocav
 25. Puppy Pet Store
 26. 먹튀사이트
 27. 안전놀이터
 28. Threema
 29. solar on grid residential system
 30. https://www.youtube.com/channel/UCdcAvAVLHQ6HLnHkHlGIeHg
 31. knowledge
 32. Whitney Simmons workout plan
 33. teach a kid how to read
 34. pc app free download for windows
 35. free download for windows 10
 36. pc app
 37. free games download for windows 8
 38. apps for pc download
 39. free download for windows 10
 40. selling property in strand
 41. male penis pump
 42. software informer
 43. Amsterdam escort
 44. businesses wanted
 45. best callus remover gel
 46. how to use Bela Dual Lover Vibrator
 47. masturbators
 48. loadcentral wallet
 49. vibrating panties in public
 50. GENM 023
 51. commercial flourmill
 52. uq blackboard
 53. allfoodmenuprices.org
 54. best restaurants
 55. goodmorning everyone
 56. social media marketing companies
 57. XXX VIDEOS
 58. travel news and tips
 59. GOOGLE FRTNITE V BUCKS
 60. pc software full download
 61. free download for windows 7
 62. realistic dong
 63. top dildos
 64. sex massage
 65. Blackhat Seo buy backlinks
 66. Cheap pbn backlinks
 67. Donovan
 68. 토토웹
 69. 더킹카지노
 70. 퍼스트카지노
 71. best toys for men
 72. FAKE NEWS
 73. Ingrooves
 74. Pizza
 75. uk shipping forwarder
 76. TSUE
 77. what is clitoris
 78. newborn photography near me
 79. sex
 80. rabbit massager
 81. clit sex toy
 82. Grey Cup Watch Here
 83. frozen 2
 84. free download for windows 10,
 85. best cbd oil for pain
 86. PORN
 87. Gizmoist
 88. best sex machine
 89. best cbd oil for pain
 90. best cbd oil for pain
 91. vibrating penis extender
 92. roblox robux
 93. best cbd oil for depression
 94. solutions voip
 95. pest kings - 12, 16715 Yonge St Suite 403, Newmarket, ON L3X 1X4
 96. BUY VIAGRA
 97. free apps for pc download
 98. games for pc download
 99. pc games for windows xp
 100. thrusting rabbit vibrators
 101. Jumbo Party & Co Original
 102. how to use a vibrating cock ring
 103. anal play
 104. twitter'dan @rajapandi_ss (stormlikes.net 'in sahibi) twitter'dan bedava gay porno izle
 105. anal sex toys
 106. anal plug
 107. bunny sex toy
 108. hikes near me
 109. ABP-936
 110. eve's triple rabbit
 111. strap on
 112. street ministry
 113. 퍼스트카지노
 114. 더나인카지노
 115. waterproofing company in mumbai
 116. How
 117. male sex toys
 118. BEST TUBE PORN SITE
 119. Livesex
 120. oxford dictionary translate english to afrikaans
 121. female sex toys
 122. finger vibrator
 123. best vibrating penis ring
 124. cock ring review
 125. PHARMACY DRUGS
 126. Rivers State Tourism
 127. Dank carts
 128. san diego fitness trainer
 129. china
 130. how to get more instagram followers
 131. best cbd oil for sleep
 132. asus k012 firmware
 133. tekst lanfren lanfra
 134. suits hoodie Jump suit plus size dressestailor near mebespoke
 135. accessories for women
 136. increase DR
 137. jetsurf
 138. onewalmart
 139. best celebrity pussy
 140. best cbd oil for pain
 141. Nairaland
 142. OdogwuBlog
 143. FINCAR (1x10)
 144. free download for windows 7
 145. download full version pc games
 146. apps for pc windows download
 147. games for pc download
 148. pc games for windows 8
 149. free download for windows 8
 150. rabbit vibe
 151. Outsourced Hosting Support
 152. https://merrydrug.net/
 153. best cbd capsules
 154. Fast money
 155. power washing portland oregon
 156. http://b3.zcubes.com/v.aspx?mid=2578597&title=free-robux-2020
 157. realistic masturbator
 158. rechargeable wand
 159. rechargeable finger vibe
 160. power washing services
 161. realistic vibrating dildo
 162. connectivasystems incest porn
 163. نقل عفش
 164. website
 165. bitcoin trading
 166. anal cock ring
 167. full body massage London
 168. Altria
 169. satta king noida
 170. Cool gifts
 171. viagra
 172. viagra
 173. Judi Poker Terbaik
 174. tea cleansing diet
 175. Oneida Kahler
 176. cannais oil
 177. Buy Weed Online
 178. financial data live
 179. THC Vape Juice
 180. Joel Osteen Motivational Words
 181. نقل عفش
 182. cours de chant lausanne
 183. cannabidiol oil
 184. buy cannabidiol oil
 185. cbd oil
 186. детские аудио книги слушать
 187. buy google hack
 188. LogoDaliL Egypt Business Directory
 189. Grand Daddy Purple
 190. Anti theft sling bag
 191. Smoke shops
 192. robux.hack
 193. INDIAN VISA
 194. past life regression
 195. How to register a new domain name
 196. indian visa online
 197. india visa usa
 198. Order aderall online legally
 199. https://www.storeboard.com/blogs/products-and-services/how-can-you-play-safe-at-yescasino/1718756
 200. русский алфавит
 201. gls training
 202. virtual relocatable card for google Adwords verify
 203. Application Development Support
 204. all mobile price in bangladesh
 205. guitar licks
 206. how to wear a cock ring
 207. Good Cafes in Perth
 208. how to make pussy squirt
 209. module prestashop dropshipping
 210. Online Casino Malaysia
 211. QuicSolv is ISO certified
 212. THC Vape Juice
 213. catollux.md
 214. Political memes
 215. Moon Rocks
 216. suction cup dildos
 217. MrPornGeek
 218. body harness
 219. http://www.40billion.com/company/80147898
 220. acne
 221. GFCI repair
 222. buy personalised myob accountright invoice
 223. https://fapidy.com
 224. Kingpen
 225. http://www.forum.delta-dona.ru/profile.php?action=show&member=10059
 226. softwash
 227. media streaming box
 228. Coventry IPad Screen
 229. Royal CBD
 230. free download for windows pc
 231. apk for pc free download
 232. pc games for windows 10
 233. app download for pc
 234. James Martinos
 235. strap on dildo
 236. fetish
 237. Mendon Michigan
 238. Royal CBD
 239. mini corgi puppies for sale
 240. fundmerica inc
 241. best CBD oil
 242. furniture shops in gurgaon
 243. CBD products near me
 244. how to make a pocket pussy
 245. 1Pro Vancouver moving & shipping company
 246. Thc Vape Juice
 247. African timneh grey parrots for sale
 248. Cute Asian teen
 249. Weed Strains
 250. pussy stroker
 251. adam and eve
 252. книги для малышей 2-3 года
 253. rabbit vibrator
 254. rabbit vibrator
 255. penis ring
 256. andaman vacation
 257. web seo services
 258. male pocket strokers
 259. virtual visa card
 260. india medical visa
 261. attractive girls shows
 262. dank vapes
 263. THC Vape Juice
 264. dvds
 265. sexy shows
 266. CBD gummies
 267. Smoke Shop
 268. https://royalcbd.com/product/cbd-oil-2500mg/
 269. https://royalcbd.com/product/cbd-oil-250mg/
 270. https://royalcbd.com/product/cbd-gummies-25mg/
 271. https://royalcbd.com/product/cbd-gummies-10mg/
 272. https://royalcbd.com/product/cbd-oil-500mg/
 273. https://royalcbd.com/product/cbd-capsules-25mg/
 274. https://royalcbd.com/product/cbd-salve/
 275. https://royalcbd.com/blog/
 276. legitimate work from home job
 277. best CBD oil
 278. Coinpunk
 279. coinchomp
 280. Cool Apps
 281. کون
 282. reptiles for sale
 283. Dog adoption
 284. Pet stores
 285. download mp3
 286. safestore auto
 287. курсы косметолога бесплатно
 288. mini dachshund puppies for sale
 289. THC vape juice
 290. cavalier king Charles spaniel puppies for sale near me
 291. English bulldog puppies for sale
 292. chihuahua puppies for sale
 293. french bulldog puppies for sale in pa
 294. http://buycounterfeitmoneyonline.net
 295. Dank vapes
 296. lovely boxer puppies for sale in az
 297. bullmastiff puppies for sale
 298. oral sex
 299. border collie puppies for sale in pa
 300. Puppies for adoption near me
 301. german shepherd puppies for sale near me
 302. loft ladders scotland
 303. Buy weed online
 304. Dank vapes
 305. ketamine buy
 306. https://5starlegitdocuments.com/our-services/birth-certificate/
 307. any lucky draw in snapdeal
 308. https://counterfeitmoneyforsale.online/
 309. best thrusting vibrator
 310. penis pump review
 311. how to use penis pumps
 312. http://vvfit.com/activity/p/126531/
 313. CBD
 314. CBD
 315. CBD
 316. CBD
 317. CBD
 318. CBD
 319. CBD
 320. how to use strapless dildos
 321. CBD
 322. how to use a strapon
 323. Snapdeal Lucky draw winners 2019 names
 324. buy CBD oil
 325. CBD oil for sale
 326. best CBD oil
 327. buy CBD oil
 328. CBD for sale
 329. CBD oil
 330. best CBD oil
 331. CBD for sale
 332. CBD oil for sale
 333. CBD oil
 334. CBD oil for sale
 335. vibrating massager
 336. penis ring plug
 337. https://freereviewnow.com/
 338. CBD for sale
 339. best CBD
 340. royal cbd
 341. CBD for sale
 342. best cbd oil
 343. Juul pods near me
 344. Exotic carts
 345. CBD gummies
 346. juul pods mint
 347. CBD gummies
 348. apps download for windows 7
 349. apk download for pc
 350. free games download for windows 8
 351. free app for pc download
 352. app download for pc
 353. app free download
 354. free games download for pc
 355. free download for laptop
 356. free games download for windows 8
 357. free download for pc
 358. games download for windows 7
 359. free download for windows
 360. games download for windows 7
 361. app for laptop
 362. oyo rooms coupon today
 363. mobile applications
 364. nill
 365. Mobile app development companies in Bangalore
 366. masturbation cup

Comments are closed.