Ангела Меркел ја напушти позицијата канцеларка на Германија

Ангела Меркел, канцеларката на Германија и една од најмоќните политичарки по изјавата дека нема да се кандидира на следните избори во 2021 година вчера ја напушти лидерската позиција на партијата.

На функцијата канцелар на Германија беше цели 18 години. За време на овие осумнаесет години на нејзиното раководство, не беа забележани никакви прекршувања во нејзината земја.

Таа не назначи ниту еден од нејзините роднини за секретар или министер. Таа не тврдеше дека е креатор на славата. Не се бореше со оние што и претходеа или не и одговараа. Таа не зборуваше глупости. Таа не се појави на улиците на Берлин за фотографирање.

Таа е наречена „Дама на светот“ и опишана како еквивалентна на шест милиони мажи.