Благословени хомосексуални парови на миси во Германија

Повеќе од сто римокатолички парохии во Германија оваа недела одржаа богослужби за време на кои беа благословени хомосексуалните парови, и покрај практиката што не беше одобрена од официјалниот Ватикан, како што беа повеќето германски бискупи.

Богослужбите за нехетеросексуалците или за оние чиј родов идентитет се разликува од родот што го имале при раѓањето се дел од низата историски реформи во црквата во Германија, која е нападната од Рим поради нејзината прогресивна природа.

Рајнер Теубер, едукатор од Есен и член на ЛГБТК иницијативите #OutInChurch и #liebegewinnt („љубовта победува“), изјави за ДПА дека со нетрпение очекува „да ги прослави своите врски во нашата парохија, со членовите на семејството и со пријателите“.

„Ако осум или девет епископи од Германија се осмелат и благословуваат квир парови, не верувам дека ќе има толку критики од Рим“, рече активистот.

Теубер и неговиот сопруг Карл-Хајнц Армелох веруваат во промена на црквата одвнатре, но во исто време сакаат црквата да ги признае грешките направени во минатото.

„Никој никогаш не ми пријде и не ми рече: „Ова беше навистина нешто, погрешивме“, рече тој.