Британија издаде рекорден број визи поради недостигот на работници

Рекордни 321.000 визи биле издадени на мигранти за работа во Британија во годината до јуни, бидејќи работодавците барале луѓе во странство поради тековниот недостиг на работна сила, објави „Bloomberg“, цитирајќи официјални податоци.

Податоците од Министерството за внатрешни работи покажуваат колку Велика Британија останува зависна од странски работници две и пол години по стапувањето на сила на имиграцискиот режим по Брегзит. Бројот на издадени работни визи е за 45% поголем на годишно ниво.

Повеќе од една третина од вкупниот број – 121.290 – се визи за „здравје и нега“ (зголемување од 157% од годишно ниво) додека Британија се бори да ги задоволи своите потреби за персонал на „NHS“ и даватели на здравствени услуги. Најголем удел имаат индиските и нигериските државјани.

Бидејќи работодавците не успеваат да пополнат повеќе од 1 милион позиции, владата одговори со проширување на списокот на професии со недостиг, нејзиниот систем за ослободување од визи, за да го олесни привлекувањето работници во земјата.

Но, зголемената миграција стана политичка главоболка за премиерот Риши Сунак, со оглед на ветувањето на конзервативната влада да ја преземе контролата врз британските граници по референдумот во 2016-та година за напуштање на Европската унија.

Во 2022-ра година, нето миграцијата достигна рекордни 606.000 луѓе. Податоците за визите на Министерството за внатрешни работи не се споредливи бидејќи ги вклучуваат работниците со краток рок и ја исклучуваат емиграцијата.

Една од причините за ланскиот раст на миграцијата беше зголемениот број на студентски визи. Бројот на странски студенти повторно скокна, за 23% во годината до јуни на 498.626, главно од Индија и Кина.

Визи за издржувани лица

Друг проблем се визите за издржуваните лица, т.е. за членовите на семејствата на работниците и студентите. Тие се речиси двојно зголемени на 372.000 според последните податоци. Работниците донеле 218.000 издржувани лица, а студентите – 154.000.

Вклучувајќи ги и издржуваните лица, бројот на визи доделени на странски работници и студенти изнесуваше вкупно 1,2 милиони во годината до јуни, што е повеќе од 820.000 една година порано.

За да се намали бројот, Министерството за внатрешни работи во мај соопшти дека планира да не им дозволи на странските студенти да ги носат своите семејства со себе освен ако не се дел од постдипломски курсеви дефинирани како истражувачки програми.

„Ова се проклетни бројки и остар потсетник за размерите на неуспехот на владата да ја контролира, а камоли да ја намали имиграцијата“, рече Алп Мехмет, претседател на лоби групата „Migration Watch UK“.

„Несомнено, јавноста ќе ја има на ум оваа лоша изведба на следните избори“, додава тој.

Посебни бројки од Одделот за работа и пензии покажуваат дека бројот на странци кои се регистрирале за број на национално осигурување за да работат или студираат во Британија се искачи на 1,1 милион во годината до јуни, што е повеќе од 880.000 една година порано. Ова е нивното највисоко ниво од почетокот на рекордите во 2002-ра година.

Сите освен 130.000 од нив се надвор од ЕУ, што ја нагласува извонредната промена во работната сила мигранти откако Обединетото Кралство се приклучи на блокот.

Џонатан Портес, професор по економија на Кралскиот колеџ во Лондон, рече: „Големата слика е дека миграцискиот систем по Брегзит продолжува да работи во две смени: миграција од ЕУ во земји кои не се членки на ЕУ; и од сектори кои имаат корист од слободното движење до сектори каде работниците ги исполнуваат барањата на новиот систем“.

„Генерално, ова значи дека миграцијата веројатно ќе биде поквалификувана и поскапо платена, но и помалку флексибилна, водена од пазарот и одговора на побарувачката. Долгорочното влијание врз здравјето на економијата на Британија останува неизвесно“, додава тој.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија