Во Германија ќе ги фаќаат возачите кои држат телефони со специјални камери

Германија ќе користи нов тип на технологија за камера што ќе може да види во вашиот автомобил и да открие дали држите паметен телефон.

Расеаното и невнимателно возење е чест проблем ширум светот, а како што паметните телефони стануваат се поповрзани со нашите возила, на многу луѓе им е потешко и потешко да не се занимаваат со нив во автомобилот.

„Само во 2021 година, имаше 1.001 сообраќајна несреќа предизвикана од одвлекување на вниманието, меѓу другото и поради користење на мобилен телефон додека возите“, вели државниот министер за внатрешни работи Роџер Левенц (СПД). „Со користење на новата камера, очекуваме дополнително зголемување на безбедноста на патиштата“.

Според Auto Motor Sport, технологијата работи на сличен начин како и обичната камера за брзина, но наместо да ја фотографира вашата регистарска табличка, таа слика преку вашето ветробранско стакло. Интелигентниот софтвер ја скенира положбата на раката на возачот и дали тој држи уред. Ќе се фотографираат сомнителни позиции на рацете, а фотографијата ќе ја оценува специјално обучен персонал.

Југоисточната австралиска држава Нов Јужен Велс користи специјални камери за откривање за да ги снима возачите на нивните мобилни телефони од март 2020 година.

Тест единици се поставени во покраината Рајнланд-Пфалц во Германија, и една монокамера била поставена над патот со поврзан компјутер и насочена надолу под агол што може да се види во возачката кабина на автомобилите долу. За еден час работа, камерата веќе фатила 10 престапници.

Официјалните лица биле убедени дека технологијата функционира и на 1 јуни 2022 година ќе ја стават во употреба како тримесечен пилот проект во Трир. По уште еден пробен период во Мајнц, податоците ќе бидат анализирани и официјалните лица ќе одлучат дали да го прошират системот или не.

Казните ќе бидат „само“ 100 евра и 1 погрешен поен на дозволата на прекршителот, но полицијата вели дека напорите се да се спречат луѓето да возат опасно додека го користат телефонот, наместо да наплатуваат казни.

Други делови од светот, исто така, почнаа да користат камери за да ги фатат луѓето како возат расеан. Во Нов Јужен Велс, Австралија, камерите за откривање телефони функционираат од 2019 година, а потоа беа усвоени од холандската полиција, што беше првиот пример на европска земја да ги користи.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО