Германија- нов начин на наплата за паркирање

Ако возите „теренец“ или пак, голем SUV, е тогаш вие ќе треба и да платите повеќе…

Хелмут Деди (Helmut Dedy), претседател на германската „Асоцијација на градови“ (Staedtetag), наскоро ќе предложи нов начин на наплата за паркирање во градовите.

Деди во интервју за локалните медиуми ги критикуваше трендовите во автомобилската индустрија и најави „борба против големите автомобили“, пренесуваат светските информативни агенции.

„Трендот во автомобилската индустрија очигледно знае само еден правец: поголем и потежок!  Ова не се вклопува во време кога разговараме за заштеда на енергија и простор, заштита на климата и ресурсите.

За подобар квалитет на живот во градовите потребни се помали, а не поголеми автомобили. Ако возачите сакаат да паркираат голем теренец или теренец, нека платат повеќе. Цените за паркирање треба да се прилагодат на големината на возилото“ – заклучува Деди.

Минатата година теренците и големите SUV модели сочинуваа речиси 30 отсто од вкупниот број новорегистрирани автомобили на германскиот автомобилски пазар.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

КУРСЕВИ И ПРЕВОДИ ПО ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК