Германија ќе дозволи итен влез на најмалку 2000 работници

Многу летови се откажани на германските аеродроми поради недостиг на персонал. Има долги колони на чекање на луѓе кои заминуваат на летен одмор. Владата сака да им дозволи на аеродромите, кои тонат во хаос, да донесат до 3.000 „гастарбајтери“ во земјата на ограничен временски период на престој и работа. Како што пишува „Билд“ спасот е во турските хуманитарни работници, кои треба да го расчистат хаосот на аеродромите. Во 1960-тите, тие го овозможија западногерманското економско чудо. Сега на Германија повторно и треба помош.

Според информациите од владините извори, четирицифрен број специјалисти би требало да помагаат во Германија во најдобар случај за неколку месеци, почнувајќи од јули. Според информациите од индустријата, околу 2.000 вработени се предмет на дискусија, вклучително и од Турција. Тие треба да се користат, на пример, при ракување со багажот.

Аеродромите бараат од властите брзо да ги проверат документите и неопходните визи на персоналот. Целта е брза имплементација.

Проблемот настана со пандемијата, кога многу даватели на услуги на аеродромите ги отпуштија вработените. Многумина од нив си најдоа нови работни места. Секој петти оперативен вработен моментално не е достапен, објаснуваат од работната група на комерцијалните аеродроми. Таа претпоставува дека има празнина во персоналот од 5.500 вработени, кои недостасуваат од пријавувањето до контролата на патниците и ракувањето со авионите. Затоа, индустријата би сакала да се врати на вработените од трети земји на краток рок, како што рече портпаролката на групата.

Непосредно пред почетокот на главната летна сезона, бројни авиокомпании ги откажаа летовите. Досега, Луфтханза откажа речиси 3.000 летови во своите центри во Франкфурт и Минхен, исто така затоа што се повеќе и повеќе екипажи пријавуваат болни поради нови случаи на Ковид – 19. Нискобуџетната подружница Еуровингс исто така откажа стотици летови во јули. Само на аеродромот во Берлин, лидерот на пазарот Easyjet ја намали својата програма за летните месеци за околу 1.000 летови.

Луфтханза не очекува дека летовите ќе се вратат во нормала до следната година. За жал, тешко дека ќе биде можно да се постигне краткорочно подобрување во текот на летото, изјави за весникот „Ди Велт“ членот на управниот одбор на Луфтханза, Детлеф Кајзер. Во моментов само помага да се намали бројот на летови. Ова не е само германски проблем, туку важи и за целиот свет.

DW, Bild

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО