Германските здравствени работници повторно штрајкуваат поради платите

Синдикатот, кој претставува околу 2,5 милиони работници во јавниот сектор, бара зголемување на платите за 10,5 отсто или најмалку 500 евра, во услови на висока инфлација и криза на трошоците за живот.

Стотици здравствени работници, вработени во големите болници во Берлин, вчера ја прекинаа работата барајќи повисоки плати и подобри услови за работа.

Во штрајкот учествуваа вработените во Чарит, една од најголемите универзитетски болници во Европа, како и вработените во болницата Вивантес и Еврејската болница, објави синдикатот Вер.ди.

Синдикатот го започна штрајкот откако минатиот месец без договор заврши вториот круг од колективните преговори со Владата и локалните власти.

Синдикатот, кој претставува околу 2,5 милиони работници во јавниот сектор, бара зголемување на платите за 10,5 отсто или најмалку 500 евра, во услови на висока инфлација и криза на трошоците за живот.

Новата рунда преговори е планирана за крајот на март.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

КУРСЕВИ И ПРЕВОДИ ПО ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК