Еве како изгледа профилот на просечен гастарбајтер во Германија

Просечниот гастарбајтер во Германија заработува од 1.500 до 4.000 евра

Најчесто изнајмува стан, донекаде знае германски, ги образува децата и кога ќе го прашате ќе ви каже дека нема намера да се врати во Македонија.

Локалните власти, освен што го изменија законот за добивање двојно државјанство, ги променија и условите за увоз на стари работници преку т.н. „картичка за шанса“.

Во суштина, покрај тоа што за германско државјанство странските државјани нема да мора да се откажат од својот национален пасош, германската влада има за цел да воведе правило „Западен Балкан“ со кое квотите за увоз на работници ќе бидат двојно поголеми, а воведен е и концептот на карти на среќа за да се забрза целиот процес.

Плати над 4.000 евра

Занаетите кои кај нас се недоволно ценети, а младите главно ги избегнуваат поради ниските плати, во оваа европска земја се подобро рангирани. На пример, ѕидар заработува 3.214 евра, молер 2.975 евра, а ковачот може да заработи до 3.053 евра месечно. Вештината на заварувач се плаќа околу 2.819 евра, а на керамичарот околу 3.000 евра.

Затоа, луѓето кои одат во Германија најчесто вршат физички работи. Станува збор за миење садови или послужување храна во угостителски објекти, чистење куќи, работа во  магацин во голем маркет, рецепционери, келнери. Популарни се и професиите поврзани со логистика, како што се возење камиони и други машини на градилиштата. Возач на виљушкар, на пример, има просечна плата од 2.679 евра, а работник на пат 3.463 евра.

Сега, традиционално, најбараните работници во здравството, медицинските сестри и лекарите, па така и најголемиот број работници кои го напуштиле Балканот, се токму од овој сектор. Физиотерапевт има просечна плата од 2.588 евра, болничар 3.511 евра, медицинска сестра 3.645 евра, забен техничар 2.590 евра. Медицинско-технички лаборант 3.497 евра, а лекарите во просек 6.337 евра.

Нашите луѓе се вработени во струката со дипломи од различни факултети, па машински инженер заработува околу 6.173 евра, електроинженер 6.300 евра, архитект 4.122 евра. Програмерите се многу добро платени, што е тренд ширум светот.

Како што велат нашите гастарбајтери во Германија, причините за заминување се реални – многу поголема плата за иста работа отколку во Македонија, поудобен живот и како што тврдат помалку стрес, брзање, стравови за егзистенција и прашањеод тиот на: “Како да му се обезбедат на семејството барем основните средства за живот”.

ПРОЧИТАЈТЕ: Куќен ред во Германија. Колкави се казните ако го прекршите?

„Сé е некако полесно, помирно. Во многу компании, можете да изберете дали сакате да работите шест или осум часа или прекувремено. Така, сопружниците со деца најчесто одлучуваат сопругата да работи со скратено работно време, а сопругот осум часа дневно. Предноста е што училиштето и работата се практично блиску до дома за сите нас и што не губиме време или трпение во превоз и гужви… Се знае дека ќе земете плата на време и дека ќе имате доволно пари да ги покриeте сите трошоци без никакви калкулации“, вели Мирко, кој четири години живее во Ахен со сопругата и двете деца.

Според него, сите Македонија кои работат обично се кредитоспособни, па речиси сите земаат добри автомобили на кредит. Но, ретко се одлучуваат за недвижен имот бидејќи се работи за долгорочни заеми од 20 и повеќе години.

Вработувањето во Германија никогаш не било полесно

Поради дефицитот на работни места, германската влада размислува за бројни поволности за работниците, особено за оние од Балканот, нудејќи своевидна привилегија за влез на германскиот пазар на труд. Станува збор за можноста работниците од оваа област да се испробаат на работни места надвор од нивната професија, а не само за она за што првенствено се обучени.

Имено, иновацијата е таканаречената „карта на шанса“, која имплицира дека луѓето прво можат да се преселат во Германија и да најдат стан, да се адаптираат, а потоа да почнат да бараат работа што им одговара. И, не како што беше порано дека мора да имате гаранција за работа за да дојдете во земјава.

Како се добива?

За да ја добиете потребни ви се 6 поени. Специфична професионална квалификација е вредна 4 поени, три бода добивате со добро познавање на германски јазик или тригодишно работно искуство, два бода ако лицето е помладо од 35 години и еден бод ако претходно легално престојувало во Германија најмалку шест месеци.

Исто така, странците кои живеат во Германија повеќе нема да мора да се откажуваат од пасошот за да добијат германско државјанство, а според новите правила што ги подготви Министерството за внатрешни работи, тие можат да аплицираат по само пет години престој во земјата.

Извор: вработување.мк

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија