Еве колкава пензија може да очекувате по 45 години работа во Германија. Ова е премалку:

1.543 евра, според Министерството за труд, ова е просечната пензија во Германија по 45 години придонеси во Фондот за пензиско осигурување. Тоа е премалку, смета Левицата.

Просечната пензија по најмалку 45 години работа во Германија изнесува 1.543 евра. Оваа информација ја изнесе германската влада како одговор на прашање на шефот на пратеничката група на Левица во Бундестагот, Дитмар Барча, пренесува Дојче веле.

Разликата меѓу женската и машката пензија изнесува неколку стотици евра. Просечната „машка“ пензија изнесува 1.637, а „женската“ 1.323 евра.

Просекот на западот на земјата е повисок од просекот во поранешните источногермански покраини и изнесува 1.605 евра, наспроти 1.403 евра на исток.

„Срамен биланс на политиката“

Споменатиот просечен износ на пензијата за Барч е „срамен биланс на пензиската политика во последните две децении“. За него, фактот што жените и источногерманците имаат значително пониски пензии е знак „дека сме далеку од праведен систем на соодветни пензии“.

Овој политичар побара од сојузната влада да „воведе вонредно зголемување на пензиите од 10 проценти за сите пензионери оваа година како компензација за инфлацијата“. Според него, „не може министрите, државните секретари и државните службеници да добиваат 3.000 евра за инфлација, а куповната моќ на пензионерите да продолжи да опаѓа“.

Жените имаат една третина помала пензија од мажите

Барк побара реформа на пензискиот систем. За да бидат пензиите повисоки, би можело да се формира „пензиски фонд за сите“, а тоа, според неговата идеја, да биде осигурување во кое придонесуваат сите вработени: „И државните службеници и независните бизнисмени, а пред се пратениците и министрите“.

Во Германија пензијата во просек е 48 отсто помала од платата што ја земал работникот.

Федералното биро за статистика потврди дека жените во старост се финансиски послаби од мажите. Според резултатите од истражувањето на приходите и условите за живот од 2021 година, жените над 65 години имаат просечна бруто пензија од 17.814 евра годишно, а мажите – 25.407 евра – третина повеќе.

Причините за ова се наведени фактот што жените делумно работат во индустрии каде што платите се пониски, што често немаат работа со полно работно време и што одат на одмор почесто и подолго време поради грижа, на пр. , поради деца или членови на семејството кои се испратени на туѓа грижа.

Во исто време, цените за сместување, односно доплатите во домовите за стари лица повторно „скокнаа“ на почетокот на јули. Во првата година станарите треба да плаќаат во просек по 2.548 евра месечно од свој џеб – 348 евра повеќе отколку во средината на 2022. Главната причина е зголемувањето на платите на персоналот, пишува Дојче веле.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија