Зошто украинските бегалци брзо наоѓаат работа во Германија

Повеќето се квалификувани и можат да помогнат во решавањето на проблемот со недостигот на специјалисти. Затоа многу украински бегалци во Германија брзо наоѓаат работа, пишува Дојче веле (DW).

Еве неколку примери:

Валентина Ковтун доаѓа од Киев. Тaa веќе неколку недели е во Германија и веќе работи. Нашла работа во пекара – во работилница за пакување готови производи.

Во Киев, таа водела ресторан пред да замине во Германија со двете деца, на возраст од 7 и 9 години, нејзината сестра и мајка. Среќна е што толку брзо нашла работа во Германија.

Домување, банкарски сметки, бирократија

Сепак, без германски е исклучително тешко, признава Ковтун, додавајќи дека добива помош од луѓе кои зборуваат полски или руски, за што и е многу благодарна. „Луѓето многу реагираат, понекогаш се разбираме дури и со гестови“, изјави Украинката.

Шефот на пекарницата Холгер Вупинг вработил вкупно девет украински бегалци. Како што изјави за АРД, сакала да им помогне на овие луѓе и да ги намали нивните маки.

Но, наоѓањето работа воопшто не ги решава сите нивни проблеми. „Прашањето за наоѓање дом е комплицирано. „Им помогнавме на нашите нови вработени да се регистрираат на адреса и да отворат банкарски сметки за да започнат успешно во нивниот нов живот“, вели Вупинг.

Размена на работна сила за народот на Украина

Валентина Ковтун пронашла работа преку веб-страницата jobaidukraine.com, создадена во средината на март од двајца претприемачи од покраината Северна Рајна-Вестфалија. Овој онлајн пазар на труд нуди огласи за работа на англиски и украински и е создаден специјално за бегалците кои бегаат од војната во Украина.

Нејзиниот основач, Маркус Дикман, вели дека досега им помогнале на повеќе од 2.000 луѓе да најдат работа. Околу 10.000 компании најавија вкупно 20.000 вработувања, додаде тој.

Лек за недостигот од специјалисти?

Огласите на jobaidukraine.com покажуваат дека компаниите бараат да вработат луѓе за работа во чистење, гастрономија или болници, како и програмери, инженери за ветерни електрани. Токму овие професии ја комплетираат листата на барани специјалисти. Според Институтот за проучување на трудот и занимањата IAB, во моментов има речиси 1,7 милиони слободни работни места во Германија – нов највисок рекорд на германскиот пазар на труд.

Многу од луѓето кои доаѓаат од Украина, главно жени, се квалификувани и теоретски можат да придонесат за решавање на проблемот со недостигот на специјалисти, според IAB. Многу од нив имаат високо образование или имаат техничка или медицинска диплома. Други работеле како продавачки или се неквалификувани работници.

Возачи на автобуси

Во Vias Bus GmbH во Дурен, 18 бегалци од Украина моментално посетуваат курсеви за шофери. Тие се од Киев, Одеса, Мариупол и Харков. Секој ден имаат четири часа германски и уште четири часа настава по струката.

Во компанијата имаше 20 слободни работни места. Возачите на автобуси се во недостиг, изјави за АРД шефот на компанијата Јан-Оливер Мау. Ситуацијата е профитабилна за двете страни: компанијата има можност да пополни слободни работни места, а бегалците добиваат стручна обука и работа. За работодавецот беше изненадување што се појавија и многу машки кандидати: „Подоцна дознавме дека мажите со три или повеќе деца не се подобни за воена мобилизација во Украина или ако има лице во нивното семејство на кое му е потребна посебна грижа“. рече Мау.

„Луѓето се многу мотивирани“

И уште една работа го изненади менаџментот на компанијата: за само 5 дена сите Украинци ја добија од градските власти потребната работна дозвола. „Тие се многу мотивирани, учат брзо и сакаат да работат. Остануваме со впечаток дека сакаат да станат дел од ова општество“, велат од компанијата. Веќе на крајот на јуни, првите од обучените украински бегалци ќе можат сами да ги возат автобусите, уверуваат од „Виас Бус ГмбХ“.

Прашање е до кога овие луѓе ќе останат во Германија. Јасно е дека повеќето од нив ќе сакаат да се вратат во својата татковина. Сепак, никој не знае кога ќе дојде овој момент. Затоа пекарата на Валентина Ковтун во моментов на новодојдените им нуди привремени договори за вработување на 6 месеци. И Vias Bus GmbH вели дека кој сака може да остане подолго.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО