Каде одат милијардите од вакцините на BioNTech?

Пандемијата предизвика огромна економска штета на многу градови низ светот. Спротивното се случи во Мајнц, Германија: тој се збогати за време на пандемијата. Или подобро – благодарение на борбата против неа. Сега градот Рајна може да стане еден од светските научни и медицински центри во областа на онкологијата, вирусологијата и геронтологијата.

Неверојатниот успех на Сахин и Туреџи

Во средниот век, Мајнц процвета благодарение на Јохан Гутенберг и неговото откритие – печатењето. Во деновите на глобализираната економија, новиот врв на Мајнц се должеше на брачниот пар Угур Шахин и Озлем Туреџи, двајца имунолози и професори на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мајнц именуван по Гутенберг. Тие стојат зад биотехнолошката компанија BioNTech, која создаде вакцина против смртоносниот коронавирус.

На почетокот на 2020 година, американскиот фармацевтски гигант Pfizer потпиша стратешко партнерство со BioNTech, организираше голема трета фаза од клиничките испитувања на вакцината, подготви документација за нејзина регистрација во САД и ЕУ и на крајот на 2020 година обезбеди производствени капацитети да се лансира брзо.

Вакцината одигра клучна улога за време на кампањите за имунизација ширум светот. Се покажа како многу ефикасна и достапна. Затоа што партнерските компании за многу кратко време успеаја нагло да го зголемат производството. Така, за помалку од една година двете компании остварија профит од повеќе милијарди долари, а во исто време со нив во три германски града влегоа огромни даночни приходи.

Како градот Мајнц одеднаш се збогати?

Само во првите девет месеци од годината BioNTech оствари добивка од 7,1 милијарди евра. Не е јасно колку точно отишле во касата на Мајнц како даночни одбивања. Сепак, познато е дека за прв пат по многу години градот ќе ја заврши годината со плус.

ПРЕВОЗ МАКЕДОНИЈА – ГЕРМАНИЈА – МАКЕДОНИЈА

Наместо очекуваниот минус од 36 милиони евра, Мајнц забележа рекорден суфицит од 1,09 милијарди евра. За 2022 година се очекува и плус – во износ од 490 милиони евра. Затоа, градските власти сметаат дека до крајот на 2022 година не само што ќе можат да ги вратат сите стари долгови акумулирани од 1980 година, туку ќе можат и да ги намалат даноците на локалните бизниси, со што ќе привлечат нови компании.

BioNTech е основана во 2008 година со намера да развие нови методи за лекување на рак – базирани на RNA технологија. Во борбата против Ковид-19 ја докажа својата ефикасност и се очекува да се пробие во својата главна област – борбата против ракот.

Во исто време работат и на вакцина против маларија. Од сето ова се очекуваат значителни нови приходи во касата на Мајнц.

Во што инвестира Угур Шахин?

Поради неочекуваниот прилив на даночни приходи во Мајнц, кој има околу 220.000 жители, се наѕира градежен и инвестициски бум. Менаџерот и косопственик на BioNTech, Угур Шахин, рече дека планира да инвестира повеќе од 1 милијарда евра во опремување на десетици нови згради низ градот. Меѓу нив е и место за производство на идни антиканцерогени лекови.

Веќе во 2022 година, компанијата ќе го пресели своето седиште во соседната поранешна касарна на Бундесверот. „Таму ќе изградиме нови лаборатории и канцеларии“, рече проф. Шахин.

BionTech моментално има околу 1.800 вработени во Мајнц. Во текот на следната деценија се очекува во градот да се создадат до 5.000 нови високо платени работни места за научници и специјалисти по медицина и фармација.

„За време на пандемијата, BioNTech го претвори Мајнц во глобална аптека“, рече градоначалникот Мајкл Еблинг.

Неговата сегашна амбиција е да го претвори во „глобален технолошки центар за онкологија и геронтологија“. „Благодарение на светскиот успех на BioNTech, нашиот град доби шанса што доаѓа само еднаш во векот“, рече Петер Хенер, претседател на Стопанската комора на Рајна-Хесен.

И други градови имаат корист од профитот на BioNTech

Градот Мајнц е главен град на сојузната покраина Рајнска област-Пфалц. Бидејќи даночните приходи на BioNTech се толку значајни, во иднина Рајланд-Пфалц веќе нема да биде регион субвенциониран од германскиот федерален буџет, туку самиот ќе стане донатор. Во моментов, 11 провинции се субвенционирани од федералниот буџет, а 5 се донатори.

Инаку, уште два германски града имаат корист од профитот на BioNTech – Идар-Оберштајн во покраината Рајнска област-Пфалц и Марбург во Хесен. Местото за истражување и производство на компанијата се наоѓа во Идар-Оберштајн. Таму есента беа изградени нови лабораториски простории.

А во Марбург е главната фабрика на BioNTech. Зградата таму е купена пред една година и за само неколку месеци стана еден од најважните производители на РНК вакцина во светот.

Целта што си ја поставија во Марбург е да достигнат производство од 1 милијарда дози годишно.

„Сепак, можеме да замислиме дека еден ден ќе произведуваме уште повеќе“, вели проф. Угур Шахин.

За повеќе вакви и слични теми придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија.