Како да запишете дете во градинка во Германија?

Секое дете од 1 година има право на грижа или “Betreuung”. Додека под грижа за деца обично мислиме на градинките, тие може да бидат и Kindertagespflege (дневен престој) или Tagesmutter (лицето кое се грижи за вашите деца дел од денот) и други институции што ги опишав во друга статија: Детски установи и градинки во Германија – што и како да изберете?

Кога ќе одлучите да го пријавите детето, треба да знаете како да го направите тоа и на што да внимавате.

Кога да запишете дете во градинка или кита (дневен престој)?

Главниот проблем за кој често слушаме е недостатокот на простор во детските институции. Рецептот е едноставен, се повеќе родители ги испраќаат своите деца во krippe (околу 60% од родителите) и во градинките (околу 95% од родителите), a системот не гради и едуцира воспитувачи доволно брзо за да го покрие растот на побарувачката.

Поради тоа во некои места е исклучително тешко да се добие место, или треба да се регистрирате многу рано за да добиете.

Претежно лекот е – колку порано, толку подобро. На места каде што местата се “кнап”, не е невообичаено луѓето да го регистрираат своето дете за време на бременоста, ако сакаат нивното дете да започне во kita доста рано.

Ако не ви пречи да аплицирате рано, сторете го тоа или јавете се во општината или градинката и прашајте каква е ситуацијата и колку долго треба да чекате место и како најдобро да се пријавите. Овие работи се различни од општина до општина, па дури и од градинка до градинка.

Тука каде што живеам немаме проблем со тоа. Доволно е да се регистрира детето 6 месеци однапред за да се следи планирањето и распоредот што мора да го има градинката и секој да добие место, еден месец пред или после.

Треба да се напомене дека посебните правила важат за многу популарни приватни градинки и други институции кои имаат многу добра репутација (особено кај богатите луѓе). За некои списокот на чекање е многу долг и се чека со години. Кој се занимава со ова, има луксузен проблем.

Што треба да имате за да аплицирате за градинка во Германија?

Најважната работа што треба да ја докажете е дека вашето дете редовно се вакцинирало.

Невакцинираните деца не мора, но можат да бидат изземени од изборите. Секој што има деца знае за книшка од доктор (жолта) и брошура за вакцинација (т.н. Impfpass). Тоа ќе ви треба. Покрај тоа, не се потребни посебни документи, сите други информации ќе бидат пополнети подоцна во договорот.

Како да го пополните формуларот за пријава?

Како се одвиваат работите, можам да покажам со мојот пример. Кога го регистриравме нашиот син во градинка пред околу 4 години, процесот течеше вака:

Се јавувам во градинката, ми даваат број на вработена во општината што се занимава со тоа. Разговарам со вработената, таа ми ги испраќа документите за апликација по пошта. Ги пополнувам документите, ги враќам назад и по неколку месеци добивам понуда со договор од градинка, која ја прифативме.

Во целиот процес немам претстава што се случува, каде точно се пријавивме, каде има места итн., Но повторно сме среќни што тоа функционираше.

Пред неколку месеци ја пријавив ќерка ми. Истата таа вработена е недостапна и сите ме упатуваат на интернет порталот на општината.
https://kita-planer.kdo.de/ismaning-elternportal/elternportal/de/

Овој портал е ново, централно место за сè што е поврзано со детските институции во нашата општина. Тука се аплицира за сè, Кита, градинка, Хорт и нема потреба да се јавува и да се „договара“ со некој друг. Ако ги погледнете страниците на другите општини, се чини дека повеќето преминале или наскоро ќе преминат на ваков дигитализиран процес.

Со пример ќе покажеме како, ако го правев тоа денес, ќе ја пријавам својата ќерка:

Кога одите на оваа страница, прво мора да се регистрирате:

Пронајдете го копчето „Registrieren“ (на оваа страница прво кликнувам на „Anmelden“ само тогаш можам да најдам „Jetzt Registrieren“). Потоа внесете ги потребните информации и креирајте сметка. Сè што треба да направите е да ја го внесете вашиот емаил и да креирате лозинка.

Откако ќе создадете сметка, вратете се на почетната страница.

Сега можете да изберете, да пребарувате место по датумот од кој сакате место во градинка (внесете ги потребните датуми). Betreuungsbeginn е датумот што сакате вашето дете да го започне, а Geburtsdatum Ihres Kindes е датумот на раѓање на вашето дете.

… Или пребарување насочено кон институцијата во која сакате да аплицирате. Во тој случај, кликнете на „Einrichtungsuche“ и побарајте ја институцијата што ве интересира.

Тука ги гледате институциите и најважните податоци. Обрнете внимание на адресата, работното време и секако на пополнетоста на „Platzsituation“ (доколку оваа информација е достапна).

Кога ќе го направите вашиот избор, кликнете на „Einrichtung auswählen“. Ја додадовте оваа институција во вашата кошничка и сега можете да ја пополните апликацијата. Кај мене, веднаш можам да изберам повеќе институции и да аплицирам за повеќе места истовремено. Пробајте, можеби и кај вас работи.

Кликнете на „meine Auswahl“ и потоа на „mit der Anmeldung beginnen“.

Сега да ги пополниме сите информации:

 • Anrede – Поздрав
 • Vorname – Име
 • Nachname – Презиме
 • Familienstand – брачен статус
 • E-Mail
 • Telefon
 • weiteres Telefon – можете да внесите уште еден телефонски број
 • Anschrift – Вашата адреса

Kind hinzufügen – кога ќе завршите кликнете овде и одете понатаму…

Овде кликнете нa „Kind hinzufügen
 • Vorname – име
 • Nachname- презиме
 • Geschlecht – пол
 • Vorrangige Familiensprache – “главен” мајчин јазик
 • Familiensprachen – кои јазици ги владее детето
 • Geburtsdatum Ihres Kindes – датум на раѓање на детето
 • Sorgeberechtigt für Mein Kind ist – старател на детето (овде можете да додадете повеќе лица): 
  • Herr Емигрико besitzt das alleinige Sorgerecht für das Kind – jaс сум единствен старател
  • Herr Емигрико ist alleinerziehend für das Kind – jaс сум самохран родител
 • Wohnsitz des Kindes – каде живее детето
  • wohnhaft bei Herr Емигрико – детето живее кај мене
  • wohnhaft bei Frau – детето живее кај мајката
 • abweichender Wohnsitz – детето живее на друго место.

Понатаму на 3-от чекор

 • Betreuungsbeginn – од кога ви треба место
 • Betreuungsumfang – опис каква грижа барате
 • Gewünschte Bring- und Abholuhrzeit – кога сакате да го носите и земате детето
 • XX benötigt einen Integrativplatz – На вашето дете му треба место во интегративна група (повеќе за ова имам напишано овде: (Детски установи и градинки во Германија – што и како да изберете?)
 • Gewünschte Platzart – какво место сакате
 • Auswahlgründe für die Einrichtung – кои се причините поради кои тука се пријавувате
 • Geschwisterkind in der Einrichtung – детето има брат/сестра во истата установа
 • Nähe zum Wohnort/Arbeitsort – блиску живееме/работиме
 • Öffnungszeiten – ми одговара работното време
 • Pädagogisches Konzept – ми се допаѓа педагошкиот концепт
 • Konfession – религија
 • Berufstätigkeit – со што се занимавате
 • Arbeitszeit – Вашето работно време
 • Vollzeit – полно работно време
 • Teilzeit – скратено работно време
 • Lage der Tätigkeit – кога работите
 • Vormittags (bis 13:30 Uhr) – предпладне
 • Nachmittags (ab 13:30 Uhr) – после пладне
 • Ganztags – цел ден

Потоа кликнете на последниот чекор и вашите податоци ќе бидат испратени. Ако направивте се како што треба, наскоро треба да добиете е-маил за потврда.

За сите промени ќе бидете известени, дури и ако добиете место, преку овој портал и по е-маил, па обидете се редовно да ја проверувате вашата пошта.

Кои се најважните критериуми за избор?

Вашата локација – повеќето градинки бараат да се сместат деца што живеат во близина.

Возраст на детето – градинката претпочита да прифаќа деца од 3-4 години. Некои добиваат од 2,5. Некои Кита прифаќаат деца од 1 година и сл. Ова варира од институција до институција.

Браќа, сестри – по правило, градинката ќе прифати дете ако има брат или сестра кои се веќе таму.

Работно време – зависи од работното време и достапноста на градинката.

Семеен статус – децата на самохрани родители имаат предност.

Хармонија на групата – ако има 8 машки во група од 10 деца, следното девојче ќе добие предност.

Бебе во пелени – градинките обично „не сакаат“ деца кои сè уште се во пелени.

Вашата упорност, симпатија и врски – секогаш помага.

Како е кај вас? Дали е истиот дигитален процес или сè уште се оди по стариот пат?

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија.

Македонци во Германија

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.