Како да купите месечен билет за 9 евра во Германија (2022)

Како што веќе сите знаат, германската влада одобри месечен билет од 9 евра низ целата земја, како помош поради високите цени на горивата. Оваа специјална цена на месечен билет ќе трае три месеци, од 01.06. до 31.08.2022 година.

Можете да купите месечен билет за 9 евра од 22.05.2022 година на автоматите (Fahrkartenautomat) и кориснички центри на други превозници. Во Минхен, меѓу другото, би требало да биде достапен од 22 мај на сите MVG уреди со екран на допир. Транспортните компании од Келн и Берлин веќе објавија продажба преку автомати и кориснички центри, пишува германскиот автомобилски клуб.

Картата можете да ја купите и во дигитална форма: картата ќе биде достапна преку апликациите на сите градски превозници, како и преку апликацијата Дојче Бан наречена „DB Navigator“. Ќе биде достапна за купување од 22 мај 2022 година.

  • Во Минхен, на пример, билет од 9 евра ќе биде достапен во апликацијата MVG Fahrinfo Munich, а можете да го купите од 22 мај.
  • во Хамбург билетот ќе биде достапен преку „HVV App“ и „HVV switch App“
  • во Келн, билетот ќе биде достапен преку „Апликацијата KVB“;
  • во Берлин преку „BVG Fahrinfo-App“, „BVG Ticket-App“ или „Jelbi“,
  • во Штутгарт преку апликацијата VVS,
  • во Аугсбург преку апликацијата AVV.

Каде важи билетот?

  • Билетот важи низ цела Германија за локален/градски превоз но и за регионални автобуси и возови.
  • Меѓуградските возови на германските железници (Deutsche Bahn), како што се ICE, IC, EC и Flix возовите и автобусите FlixBus се исклучени.

Што е со мојата месечна или годишна претплата?

Цената на вашиот месечен билет автоматски се намалува на девет евра или разликата се враќа во следните месеци.

Може ли да го земам мојот велосипед со мене во возот или автобусот за кој го користам билетот?

Доколку вашата постоечка претплата ви дозволува да го понесете велосипедот со вас, оваа поволност ќе продолжи да важи и со новиот билет од 9 евра. Ако условите на вашиот месечен билет не вклучуваат носење велосипед со вас, мора да резервирате велосипед со вас.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО