Како да најдете работа во Германија – Втор дел

Зошто некој би ви помогнал да најдете работа ?

Додека работите како ѕидар, медицински техничар, лекар, архитект, луѓето вработени во секторот за вработување професионално ја извршуваат работата за пополнување на пазарот на трудот. Според статистичките податоци, во Германија има над 82 милиони луѓе и замислете како би било кога целата работна сила би била оставена сама на себе во потрага по работа? Претпоставувате, тоа ќе биде целосен хаос.

Затоа би сакал да ви опишам и објаснам како можете да очекувате некоја личност, агенција или институција во Германија да бара работа за вас.

Кога некоја институција бара работа за вас

Како што сите знаете, Agentur für Arbeit, или на македонски агенција за вработување, е државна институција која се занимава со низа активности насочени кон навигација на пазарот на трудот. Во Германија во моментов недостасуваат над милион работници, а таа институција прави се за да му помогне на германскиот пазар. Што се однесува до таа институција, бидете свесни дека шансите таа директно да ја пронајде вашата работа се многу мали, од едноставна причина: вие сте регистрирани таму бесплатно и не добивате пари и средства од нив. Во моментот кога ќе добиете надоместоци за невработеност (Arbeitslosendgeld I), тогаш агенцијата за вработување се обидува да ви најде работа врз основа на вашите квалификации, затоа што едноставно ги трошите нивните ресурси. Кога сте регистрирани таму без да добивате надомест, не се надевајте дека тие ќе ви испратат понуди за работа.

Кога некоја агенција бара работа

Leiharbeit (изнајмена работа) и Zeitarbeit (привремена работа) се термини што многу луѓе кои доаѓаат во Германија ги знаат многу добро. Ќе се обидам да ви објаснам зошто агенциите можат да ви помогнат да најдете работа. Тие работат со ангажирање на работници во компании кои не сакаат да бидат врзани за луѓе со строг договор.

Ова се случува кога, на пример, компанија сака да се осигура дека кога им треба една позиција за одреден временски период, тогаш добива веднаш работник за таа позиција, или кога има голем број луѓе кои треба да работат во една фирма, во случај на логистички услуги (DHL, Amazon, DPD и други).

Свесен сум дека многу од вас се во таков работен однос или познаваат некој што е во таков работен однос. Исто така, знам дека има многу професии каде се ангажираат работници. Предностите што ги имате при вработување преку агенција за вработување се многубројни, како и нејзините недостатоци.

Предности

  • Луѓето кои работат во агенции ќе ви помогнат да започнете многу лесно. Кога работите преку агенција, одите во компанија и ја работите истата работа како работниците во таа компанија, само агенцијата е ваш работодавец. Што се однесува до бирократските проблеми, многу агенции имаат свои филијали во нашите земји, така што тие знаат како да помогнат при пристигнувањето
  • Многу агенции помагаат да се најде сместување, така што луѓето кои сакаат да бидат подвижни и не им е грижа каде живеат, лесно можат да дојдат без товар да бараат стан
  • Кога компанијата во која работите веќе нема работа за вас, вашата агенција, како ваш работодавец, мора да ви најде нова работа.
  • Во нивен интерес е да имате добро образование, така што тие честопати ќе ви помогнат да дадете совети за животот во Германија.
  • Друг бонус за Leiharbeit и Zeitarbeit е дека периодот за известување ви е многу пократок отколку со редовен договор, и покрај тоа, секогаш постои ситуација кога ви се допаѓа компанијата во која работите, да одлучат да ви дадат траен договор, кој веднаш значи побезбедна работа.

Недостатоци

  • Првото нешто е плата. Огромното мнозинство агенции потпишуваат колективен договор DGB-BAP или DGB-iGZ со вас. Ова во превод значи дека има регулирани договори за ангажирани работници, па сметајте на фактот дека преку овој тарифен договор тие можат да ви понудат не помалку од минималната плата. Ако случајно немате тарифен договор, тогаш тие се должни да ви дадат плата што ја земаат и работниците кои се директно во компанијата. Би сакал да истакнам дека секогаш внимавајте да не добиете тарифна група 1 (минимална саатница) ако сте квалификувани за професијата што ја извршувате
  • бидете свесни дека можеби ќе бидете принудени да се преселите на повеќе места доколку во вашиот прв град нема повеќе работа за вас, така што живеењето во станови во повеќето случаи ќе биде малку поскромно отколку што би сакале. Се разбира, од една страна може да биде лошо ако имате семејство и сакате да се преселите со вас, а од друга страна ако сте млади, можеби ќе сакате да посетите и да пробате живот во повеќе градови, за да видите каде се може да се наоѓа.

Најголеми агенции

Едни од агенции за вработување во Германија се групата Manpower group и IK Hofmann. Околу вас има и море од други на кои можете да пристапите, затоа гуглајте и видете што можете да најдете. За подетални права за вас како работници во Германија одете на fair-arbeiten.eu

Има и многу наши компании кои посредуваат за работниците, па дури и најдов многу од нив. Што се однесува до нив, најдобро е едноставно да прашате во една од групите на Фејсбук за мислење за одредена агенција. Брзо ќе ги добиете вашите одговори.

Personalvermitller

Дали некогаш сте слушнале за Personalvermittlung? Или можеби за head hunting? Ако не сте, не плашете се, не е ни чудо, бидејќи тој вид на работа не е толку силно застапен во Југоисточна Европа.

Нашиот пазар не е толку развиен, па многумина не се ни запознаени со овој вид услуга. Personalvermittleri или ако го преведеме на нашиот јазик, ловци на глави се луѓе кои им приоѓаат на компаниите и им помагаат да пополнат работни места, се разбира со многу добра компензација.

Предноста на работа со Personalvermittler

Personalvermitller-ите ќе ве најдат вас. Тие заработуваат само доколку успеат да најдат квалитетни работници за одредена работа, па затоа тие ќе сторат сè да ве најдат, секако доколку сте квалитетни. Ќе ве подготват за интервју за работа. Како што реков, тие ќе бидат платени само ако ја добиете работата, па затоа ќе сторат многу за да бидете идеален кандидат. Друга добра работа, тие зборуваат директно со одделот за човечки ресурси, па затоа, кога ќе дојдете преку „Personalvermittler“, бидете сигурни дека сте во предност за работа во Германија во однос на оние кои се пријавуваат сами. Исто така, ќе ја напише вашата биографија и ќе објасни како да бидете врвни во интервјуто.

Како може Personalvermittler да ве забележи

Неколку работи е важно да ги имате за да ве препознае Personalvermittler. Ако имате ниво на јазик под Б1, не потпирајте се премногу на Personalvermittler, бидејќи сте личност на која и е многу тешко директно да и се посредува.

Постојат исклучоци, како што се ИТ секторот и големите меѓународни фирми каде англискиот е официјален јазик. Кога вашите квалификации се добри, вие сте веднаш поинтересни, затоа што е полесно да ви посредуваат. Ако имате поголем дел од документацијата е уште полесно за да дојдете до посакуваната позиција.

Доколку ви недостасува малку познавање на јазикот, потрудете се да го научите, приватно и професионално. Зарем не би било прекрасно некој друг да ја заврши работата за вас и да го стори тоа добро.

Единствениот предуслов е да сте подготвени да слушате совети за биографија, интервју за работа и за професијата во која сакате да работите.

Зошто Personalvermittler се добра опција

Лично, мислам дека најдобриот избор е да се обидете да најдете работа преку такви луѓе, бидејќи тие добиваат плата врз основа на вашиот успех и подготвеност. Вие, ако сте квалитетен кандидат, добивте подготовка за вработување, а тие пак земаа плата од компанијата.

Бидете свесни дека компаниите „Персоналвермитлунг“ ги исполнуваат тековните работни места, па затоа треба да бидете трпеливи додека не тропнете на некоја врата и да видите дали има работа за вас.

Ако сакате да пробате еден од овие видови на вработување, препорачувам да ги измерите добрите и лошите страни на секој вид вработување.

Погледнете ги вашите права како изнајмен работник на врската што ја дадов погоре. Погледнете исто така колку сте подготвени да бидете интересни за Personalvermitler и да работите на вашиот личен развој.

Луѓето, агенциите и институциите вложија многу повеќе време за истражување на пазарот на трудот за работа во Германија, па доколку имате можност, слободно пробајте една од опциите.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО