Како изгледа кога аплицирате за “лажна работа” во непостоечка компанија?

Во последниве години, има огромен пораст на измами со вработување. Криминалците се обидуваат да ги искористат компаниите за регрутирање – човечки ресурси со измамување наивни кандидати да аплицираат за лажни работни места.

Овој феномен зема замав бидејќи се повеќе работни места се извршуваат од далечина, надвор од канцеларијата. Измамата е можна поради современата деловна практика дека вработените можеби никогаш нема да се сретнат со своите колеги, дури и на редовни работни места.

Измамите често вклучуваат лажни огласи за работа на вистински веб-страници, кои потоа се користат за привлекување амбициозни баратели на работа. Измамниците потоа ќе ги водат низ детален и автентичен процес на аплицирање.

Сепак, потоа следи измама. Злоупотребувајќи ја својата доверба, тие бараат од кандидатите да испратат пари за да купат опрема или да платат за услуга за барање работа. Измамниците може да побараат од вас пари или лични податоци под маската на продолжување на вашата апликација.

На LinkedIn, менаџерот за дигитален маркетинг  Густаво Милер ја опиша измамата и како прифатил да работи на позиција во крипто компанијата – која впрочем не постоела.

„Почнав со нова работа пред еден месец. Ја поминав процедурата за лажна апликација и интервју. Се сретнав дури и со моите колеги“, напиша тој на веб-страницата. Тој го помина целиот процес на приклучување кон компанијата се додека не беше побарано да аплицира за набавка на опрема за неговиот бизнис. Тој ги испратил парите, а потоа открил дека всушност бил жртва на измама бидејќи работата за која аплицирал не била вистинска и парите што ги платил нема да му бидат вратени”.

Тој изјави дека сака да ја сподели приказната со што е можно повеќе луѓе со надеж дека другите нема да бидат жртви на криминалци и дека ќе бидат подготвени полесно да забележат ваков тип на измами. Тој рече и дека слушнал за слични искуства од други луѓе, кои молчеле за тоа бидејќи им било непријатно да дознаат како им се случила таква измама.

Измамниците се професионалци и добро ја знаат процедурата за вработување

„Овие измамници знаат како да ги таргетираат и измамат лaковерните луѓе“, напиша тој. „Се чувствував навистина глупаво и наивно кога го открив, но знам дека ова воопшто не е наивна измама. Овие момци се професионалци, ги знаат стандардите и барањата за вработување на првите работни места на далечина и добро ја познаваат културата на вработување во технолошката индустрија“.

Во коментарите на објавата на г-дин Милер, огромен број луѓе се огласија за да откријат дека биле жртви на слични измами. Некои дури изјавија дека имале лажни интервјуа со компанијата која стои зад вештачката интелигенција.

Летово ФБИ предупреди дека слично нешто се случува обратно и дека лажни кандидати се пријавуваат во вистински компании за да добијат пристап до внатрешните процедури и системи на вистинските компании, пишува Индепендент.

Експертите ги предупредуваат кандидатите и сите оние кои ја бараат вистинската работа да обрнат големо внимание на генеричкиот тип на пораки, погрешните адреси на е-пошта и особено понудите за работа кои звучат нереално добро за да се вистинити.

Извор: вработување.мк

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија