Кои се предностите, а кои недостатоците на животот во Швајцарија во 2022 година

За многу луѓе, Швајцарија е симбол на просперитет и богатство, магична земја на бајките. Ова е делумно точно ако ја оценувате земјата од гледна точка на обичен турист.

Но, едно е кога одите да се восхитувате на убавината, а друго – дали ќе се преселите овде за постојан престој. Тука започнува забавата за потенцијалните имигранти.

Пред сè, треба да ви биде јасно за добрите и лошите страни на живеењето во Швајцарија. Значи, предности:

 • Животниот стандард е еден од највисоките во светот.
 • Живописна природа: планини, алпски ливади, езера и други убавини.
 • Високо ниво на економски развој.
 • Строго почитување на законот.
 • Високо платена работа.
 • Ниска невработеност.
 • Високо ниво на развој на медицината, која се смета за една од најдобрите во светот.
 • Реално отсуство на криминал, високо ниво на безбедност.
 • Совршена чистота на улиците.
 • Домување со одличен квалитет.
 • Одличен јавен превоз.
 • Одлично место за одмор.
 • Најдоброто чоколадо, сирење и часовници во светот.
 • Поволна географска локација.

Сепак, има некои недостатоци:

 • Многу високи цени за апсолутно сè.
 • Одредени потешкотии за странците при наоѓање работа.
 • Јазични проблеми (повеќејазична држава).
 • Тешкиот процес на прилагодување кон швајцарската реалност.
 • Скапо домување и тешкотии при наоѓање стан или куќа.
 • Тешко е да се најдат пријатели меѓу локалното население.
 • Понекогаш има манифестации на расизам кон странците.
 • Немаат квалитетна услуга, особено во кафулињата и рестораните.

Кои националности живеат во Швајцарија

Оваа земја е интересна на многу начини. Еден од нив е нејзиниот национален состав. Главниот дел од населението овде се швајцарски Германци, Французи и Италијанци. Секој од нив има свое компактно место на живеење (кантон). Така, во центарот и на истокот живеат претежно Германци, на југ – Италијанците, на запад – Французите.

Ако зборуваме за тоа колку луѓе живеат во Швајцарија, тогаш, според последните податоци, тоа е 8.478.215 граѓани. Растот на населението се должи на наталитетот кој постојано ја надминува стапката на смртност. Во проценти, бројот на мажи и жени е речиси ист.

Кој дел од Швајцарија да го изберете?

Секој што планира да емигрира во оваа земја сака да знае за тоа каде е најдобро да се живее во Швајцарија: дали би сакале големи градови или би се населиле во провинции? Одговорите на овие прашања се должат пред се на економската компонента. На пример, животот во западните кантони ќе биде многу поскап отколку во германскиот дел од земјата.

Најскапите кантони за живеење: Базел и Женева.

Во финансиска смисла, кантонот Ури ќе биде идеална опција – најниските даноци, релативно евтиниот транспорт, а различните осигурувања се релативно ефтини. Најнеповолно место во однос на даноците е Neuchâtel, а најдобро – Zug.

Евтини кантони:

 1. Uri.
 2. Glarus.
 3. Obwalden.
 4. Thurgau.
 5. Appenzell Innerrhoden.

Но, од други гледни точки Цирих или Женева изгледаат многу попривлечно.

Просечна плата во Швајцарија

Висината на платите во Швајцарија со право се смета за највисоко во светот во 2022 година.

Висината на просечната плата зависи од многу фактори, така што конкретната сума не може да се наведе. Според достапните податоци, по сите одбитоци во евра, оваа бројка изнесува околу 6550 месечно.

Работното време е строго ограничено со законот за работни односи. Да, работната недела во Швајцарија не може да биде подолга од 45 часа. Дозволена е прекувремена работа, но се исплаќа во висина од 125% од утврдената плата или со обезбедување на годишен одмор 1:1.

Што се однесува до должината на работниот ден во Швајцарија, според законот за работни односи, максималната должина на работниот ден не смее да надмине 14 часа. Поточно, работното време се определува со колективен договор или поединечно.

Не може да не се забележи улогата на националната култура во управувањето на Швајцарија.

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико

За повеќе вакви и слични теми придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Швајцарија