Колкави се платите во германската војска?

Покрај војниците, во Бундесверот има и многу цивилни вработени бидејќи не секој што работи во Бундесверот е војник. Повеќе од 81.000 од околу 265.000 членови на Бундесверот се одлучиле за цивилна кариера.

Плата во Бундесверот

Платата за војниците и државните службеници произлегува од државните прописи за плати. Платата првично се заснова на основната плата од доделениот чин или должност, која се доделува на платежна група. Покрај основната плата, во Бундесверот има и разни додатоци и бонуси за учинок.

Семејниот додаток се исплаќа во 2 фази, во зависност од семејната состојба на примателот, на пример за деца кои имаат право на детски додаток или за лица во брак.

Секој кој исто така презема одредени задачи во Бундесверот и е погоден од тешки работни услови, покрај основната плата добива надомест за работа и/или отежната работа. Има додатоци за работа, на пример, за војници на воени раководни позиции, во поморскиот сектор, за државни службеници и војници како персонал за контрола на летање или во медицинскиот сектор. Надоместоците за работа во тешки услови се исплаќаат, на пример, на луѓе кои работат како нуркачи, ракуваат со муниција и експлозиви или за работа во неповолни или променливи временски услови.

Покрај платите остварени во Германија, се признаваат и платите остварени во странство без данок. Покрај тоа, платата се надополнува со посебни додатоци.

Колку заработува војник во Бундесверот?

Поради различните додатоци на основната плата, тешко е да се прецизира очекуваната плата. Самата основна плата е дефинирана со класи на плати регулирани со германскиот закон за плати.

Основната плата зависи од чинот и нивото на искуство на војникот. Колку подолго некој е во служба, толку е поголема платата која може да се надополни со додатоци.

КУРСЕВИ И ПРЕВОДИ ПО ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК

Почетната плата за доброволно служење воен рок во домашната безбедност, на пример, е околу 1.400 евра нето.

Нема странски задачи, а должината на активноста може слободно да се избере помеѓу 7 и 23 месеци. Доколку кариерата во Бундесверот продолжи, може да се добијат повисоки чинови, во зависност од училиштето и стручната обука.

По завршувањето на целосната обука, војникот може, на пример, да стане дел од тим како падобранец, воен полицаец или офицер за воздухопловна безбедност.

Војниците во Бундесверот генерално може да очекуваат плата меѓу околу 3.904 и 4.967 евра.

Примери за опсег на бруто плата за различни чинови на месечна основа:

Подофицер/наредник 2.594 – 3.299 евра

Поручник 3.447 – 4.385 евра

Штабен офицер 5.387 – 6.852 евра

Генерал 12.928 – 16.445 евра.

Извор: kajgana.com

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија