Колку ќе чини недвижниот имот во Германија за 10 години?

Домувањето е, за повеќето од нас кои живееме во Германија, најважниот материјален предмет. Без разлика дали станува збор за кирија или кредит, домувањето е генерално највисоката цена и клучна точка во нето вредноста на една личност. Ако имаш свој имот во Германија, автоматски си богат, а ако немаш, сигурно си многу оптоварен со месечната кирија и најголемиот дел од платата оди за покривање на истата.

Овде пишував „Како да најдете стан во Германија“ па кој е заинтересиран нека прочита.

Откако живеам во Германија, сакам да купам свој имот. Всушност, овој процес трае веќе некое време… не е толку лесно како што некој може да помисли. Овој имот, за жал, нема да биде за мое домување, туку чисто како инвестициски објект. Многу едноставно објаснето, денес купувам нешто со надеж дека за 10-20 години ќе вреди многу повеќе и дека ќе биде капиталот што ќе го имам на располагање во старите (не толку стари) денови.

Од кога размислувам за тоа, се обидувам да разговарам за тоа со другите. Јас сум човек кој сака да се консултира и да го слуша мислењето на попаметните од мене (а многумина се попаметни), па ме изненади колку луѓе се скептични за купување недвижен имот во Германија. Причините, поедноставени, се сведуваат на фактот дека „сега е прескапо, а не е долго“. Односно. Цените на недвижностите во Германија во моментов се надуени и прашање на време е кога целиот пазар ќе пропадне на општо жалење на сите сиромашни сопственици на имот. Каматните стапки на кредитите се на историски најниско ниво. Доколку каматите значително се зголемат, многу сопственици би имале проблеми со враќањето на кредитот. Со тоа би се зголемила понудата, што би ги намалило цените на недвижностите на германскиот пазар.

Дали е тоа навистина така?

Морам да се оградам овде. Ова што го пишувам е мое мислење, никако стручен совет. Јас не сум финансиски експерт, а вие најдобро се познавате себеси и вашата ситуација и знаете што е добар избор за вас.

Мислам дека тоа е глупост. Цените се високи, и ќе бидат повисоки. Рецесии, војни, Корона… дојдете, протресете го пазарот и заминете. Долгорочно гледано сè поскапува и нереално е да се очекува дека ако сега платите 500.000 евра за стан во Минхен, тој стан ќе вреди исто или помалку за 10-20 години. Нема, освен ако не доживееме тотално фијаско, ќе вреди многу повеќе.

Ајде да ги погледнеме последните 20 години:

Развој на цените на недвижностите во Германија од 2000 до 2018 година. Извор: Statista.de
Цената на градежното земјиште во Германија од 2000 до 2017 година

Дури и без некои статистички податоци, можеме самите да видиме дека секој што купил имот во Германија во минатото добро се снашол.

Како ќе изгледаат цените на недвижностите во Германија за 10 години?

Статистиката е едно, а реалноста понекогаш сосема друго. Сега е лесно да се зборува за тоа колку било паметно да се направи нешто пред 10, 20 или 100 години. Финтата е да се знае, т.е. претпоставете ја иднината и сега реагирајте соодветно. Во овој случај, најдобро би било да се знае колку ќе чинат становите и куќите во Германија за 10 години.

За да се обидам да најдам одговор на ова прашање, истражував. Морам да признаам дека не најдов ниту една црна прогноза за долгорочен развој на цените, туку само позитивни.

На пример порталот Immowelt, авторитет во оваа област во Германија, во оваа статија предвидува раст на цените во 14 германски градови до 62% до 2030 година. Нивната проценка се заснова на нивните сопствени статистики и ги зема предвид развојот на населението, каматните стапки, инфлацијата и потрошувачките цени.

Вака, според Immowelt, ќе изгледаат цените по квадрат во неколку германски градови:

  • Hannover – денес 2.460 € /м², 2030 година 3.990 € / м². Зголемување од + 62%
  • Köln – денес 3.220 € /м², 2030 година 4.800 € /м². Зголемување + 49%
  • München – денес 7.110 € /м², 2030 € 11.380 /м². Зголемување + 60%

Покрај Immowelt, поскапување предвидува и порталот Kompass. На пример за градот Минхен очекуваниот пораст на цените е дури 1,81% годишно до 2030 година. Се разбира, ова не важи за сите градови. Овој портал дури предупредува дека местата како Suhl и Oberspreewald-​Lausitz (?? никогаш не сум слушнал) може да ја загубат вредноста на квадратот.

Сличен напис на овој од Имовелт објави Фокус. И тие се на мислење дека домувањето денес е евтино во споредба со она што не чека за 10 години. А како пример за добра можност го споменуваат Берлин. Квадратен метар од 3870 евра за 10 години може да се претвори во 6190 (раст од 60%).

Цените на становите дивеат и имам чувство дека сите чекаат некаква корекција, пад на цените што ќе ги врати цените на оние од пред 10 години. Мислам дека само се залажуваме. „Не може да биде поскапо“, секако дека може. Минхен со сите седумцифрени станови и куќи не е на листата на 30 најскапи градови во светот. Сè уште има простор за поскапувања, а јас лично верувам дека овие прогнози, барем за Минхен, ќе се остварат.

Брзо минуваат 10 години, дали тогаш ќе бидете среќни да плаќате кирија и дали ќе се каете за „пред околу 10 години, кога можевте да купите нешто свое“.

Купувањето недвижен имот во Германија не е лесно. Треба да имате можности за тоа, почетен капитал, минимум 20% од вкупната вредност на имотот и уште поважно, да бидете подготвени да ризикувате. Се надевам дека ви ставив „бубачка во главата“ и сериозно ќе размислите да купите имот во Германија. Дури и да беше само гаража 🙂 (имам колега Германец што купи гаража пред 7,8 години и ја продаде за двојно повисока цена минатата година).

Што мислите за ова? Дали некој од вас моментално бара или има намера да купи имот во Германија? Што мислите за овие „експертски“ прогнози?

Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија