Компаниите во Германија ќе ги тестираат вработените еднаш неделно против КОВИД-19

Сите компании во Германија ќе бидат обврзани да им овозможат тестирање против КОВИД-19 еднаш неделно на сите вработени кои не работат од дома. На нивен сопствен трошок. Одлуката важи и за сите јавни институции, пишува Тагесшпигел.

Во моментов, 60 отсто од вработените имаат можност да се тестираат, но владата во Берлин смета дека тоа не е доволно. На вработените со поголем ризик од инфекција, како што се оние кои работат во јавен превоз или живеат во колективно сместување, треба да им се даде можност да бидат тестирани двапати неделно. Според анкетите, 84 проценти од вработените се согласуваат, пренесува Јутарњи лист.

Германската влада усвои измени и дополнувања на законот за заштита од заразни болести, со кои се воспоставуваат униформни мерки низ целата земја за областите со голем број заразени лица. Ограничувањето за напуштање на куќата од 21 до 5 часот наутро, ограничувањето за дружење на членови на едно домаќинство со едно лице кое не припаѓа на домаќинството и затворањето на продавници, ресторани, кафулиња и културни институции автоматски би стапило на сила кога бројот на новоинфицирани лица во три последователни дена се зголеми на повеќе од 100 на неделна основа.

Кабинетот на канцеларката проценува дека заклучувањето може да трае до средината на јуни.

Вчера, бројот на новоинфицирани за неделно ниво скокна на 140,9 на 100.000 жители. Ова е највисока вредност од 15 јануари досега.

Здружението на лекари за интензивна нега „Диви“ ги повика политичарите што побргу да ги засилат епидемиолошките мерки бидејќи бројот на пациенти на интензивна нега се зголемува побрзо од очекуваното.

Доколку тие донесат ваква одлука оваа недела, бројот на пациенти во единиците за интензивна нега до крајот на април ќе се искачи на 6.000 колку што беше во вториот бран. Но, со двонеделно задоцнување, бројот на пациенти на одделот за интензивна нега ќе се искачи на 7.000, предупреди вчера претседателот на здружението за интензивна нега и итна медицина, Гернот Маркс.

Со цел Германија да добие национална, а не децентрализирана борба против КОВИД-19, премиерите на 16-те сојузни држави мораа да се договорат. Премиерот на Шлезвиг-Холштајн, Даниел Гинтер (ЦДУ) и берлинскиот градоначалник Мајкл Милер (СПД) до последната минута се спротивставуваа на воведувањето полициски час, односно забраната за напуштање на куќата, освен од оправдани причини, меѓу 21 и 5 часот наутро.

„Секако е правилно да се намалат контактите што е можно повеќе, во затворени простории и на отворено, за да се ограничат на минимум“, рече тој.

Но, одењето на прошетка, сам или во парови, не претставува голема опасност.