НОВИ МЕРКИ ВО ГЕРМАНИЈА Секојдневно тестирање за вработените, во сила правилото 3G

Германскиот Бундестаг донесе збир на закони за сузбивање на пандемијата на коронавирусот. Епидемиолошката состојба од национално значење нема да биде на сила по 25 ноември.

Тие гласаа да не се пролонгира „епидемиолошката состојба од национално значење“ откако официјално ќе истече на 25 ноември. Тој беше воведен во март 2020 година, како правна основа за германската федерална влада да може да преземе мерки низ целата земја, како што е воведување ограничувања за патување.

Партиите за формирање на идната влада предложија нов сет на регулативи кои допрва треба да бидат одобрени од Бундесратот, горниот дом на парламентот.

Плановите вклучуваат задолжително тестирање за вработените и посетителите на домовите за стари лица, без разлика дали биле вакцинирани или не.

Тие исто така вклучуваат правило 3G (geimpft, genesen, getestet) кое бара од луѓето да покажат докази за целосна вакцинација, претходен прележан ковид-19 или негативен тест за коронавирус.

Сепак, 16 германски покраини ќе можат да задржат и воведат заштитни мерки. Тие вклучуваат ограничување или забрана на рекреативни, културни и спортски настани, забрана за влез во здравствени установи и продажба и јавна потрошувачка на алкохол и затворање на универзитетите.

ПРЕВОЗ МАКЕДОНИЈА – ГЕРМАНИЈА – МАКЕДОНИЈА

Мерките нема да вклучуваат затворање училишта, општи ограничувања за патување или задолжителна вакцинација. Новиот закон предвидува воведување строги казни до пет години затвор за фалсификаторите на документи и потврди за коронавирус. Фалсификувањето на потврдите за ковид-19 стана голем проблем во Германија, бидејќи полицијата објави дека таквите лажни документи може да се продаваат и до 400 евра.

За повеќе вакви и слични теми придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија.