Она што го направија Македонците во Швајцарија ќе ве остави без збор – кога вака во Македонија?

Нема шега. Македонците во Швајцарија уште еднаш покажуваат колку си ја сакаат државата.

Какво чувство на патриотизам е тоа?

Зарем е можно, се прашуваат многумина. Да, можно и реално е. И се случува!

Додека во Македонија предметот македонски јазик се преименува во мајчин јазик и тоа во време на досега невидени негирања и напади од страна на соседните земји, Македонците во Швајцарија организираат средба со цел организирање настава на македонски јазик за младите македонци!

Средбата ја организира унијата на македонски училишта во Швајцарија, а ќе се одржи на 25 септември 2022 година, со цел пронаоѓање на наставници и други ресурси за проширување на бројот на паралелки кои учат на македонски јазик.

Меѓу целите на средбата е и да се лоцираат младите Македонци, односно да се пронајдат повеќе деца кои ќе имаат настава на мајчин јазик во Швајцарија.

Повеќе информации во продолжение на ЛИНКОТ:

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија