Приходи во Германија по региони

Во 2019 година, најголемите приходи во Германија беа во провинцијата Хесен, во централниот дел на Германија, каде што просечната годишна бруто заработка изнесуваше 51.435 евра, или 14% повисока од просечната заработувачка на ниво на целата земја.

Во споредба со просечната заработувачка реализирана во провинцијата Мекленбург-Западна Померанија, која има најниска заработка во Германија, онаа во Хесен е поголема дури и за 39%!

Инаку, истражувачите објаснуваат дека водечката позиција на Хесен, кога заработувачката, должи силно развиениот банкарски финансиски сектор и моќната фармацевтска индустрија.

Зад провинцијата Хесенот постои регион на Баден Виртемберг, со заработка за 8,6% повисока од просечната германска заработка, по што следеше Хамбург со 5,9% повисоки приходи од оние на ниво на целата Германија.

Приходи во главните градови на германскиот регион

Најдобри плати се остваруваат во Штутурт, главниот град на покраината Баден Вермберг, или за 25% повеќе од просечната заработувачка во Германија. Потоа, во Минхен, главниот град на Баварија, кои се 24,4% повисоки од просекот и заработувачката, како и во Дирелдорф, седиштето на Северна Рајна Вестфалија, кои се 17,4% повисоки од просекот.

На дното на листата се приходите кои се реализираат во главните градови на покраината во источниот дел на Германија. Инаку, во Берлин, просечната годишна плата над 42.500 евра.

Кога станува збор за економски сектори во Германија, најголемите приходи се реализираат во фармацевтската и автомобилската индустрија и банкарскиот сектор.

Најслабите платени работни места во скоро сите германски провинции се малопродажба, туризам, кол центри, угостителство и занаети.

Германија е една од земјите во ЕУ со законски пропишан минималец на час. Тој моментално изнесува 9,2 евра.

Највисока законски пропишана минимална саатнина има Луксембург (11,97 евра), а повисока од Германија имаат уште четири членки на ЕУ: Белгија, Ирска, Холандија и Франција.

Најниска минимална саатнина имаат Бугарија (1,72 евра), Летонија (2,54 евра), Романија (2,68 евра), Унгарија (2,69 евра) и Хрватска (2,92 евра). Тука се пресметани бруто износите.

Инаку, во просек, странските работници земале 900 евра плата помала од Германците.

За повеќе вакви и слични теми придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија.

Македонци во Германија