Работи за Канада кои не сте ги знаеле

#1 Канада е втора најголема земја во светот, веднаш по Русија. Сепак, Канада е осма на листата најретко населени држави во светот. Ако ги нема програмите за имиграција, населението на Канада најверојатно ќе се намалува.

#2 Канаѓаните се најобразованата нација во светот – повеќе од половината од жителите на Канада имаат високо образование.

#3 Сите знаеме дека Канада има ладна клима, но дали знаете која е најниската температура измерена во оваа земја? Во 1947 година, биле измерени -63 Целзиусови степени.

#4 Канада троши повеќе макарони и сирење од која било друга земја во светот.

#5 Жителите на Черчил, вообичаено ги остават своите автомобили отклучени, за да може да ги искористат пешаците доколку се нападнати од поларните мечки.

#6 Канада го држи рекордот за најголем број златни медали добиени на Зимските олимписки игри, а интересно е токму тоа што рекордот го срушиле на домашен терен – во 2010 година во Ванкувер, Канаѓаните освоиле дури 14 златни медали!

#7 Во Њуфаундленд, Атлантскиот Океан понекогаш замрзнува, па луѓето го користат тоа за да играат хокеј.

#8 Регистарските таблички во канадските северозападни територии, имаат форма на поларна мечка.

#9 Улицата Јанг Стрит е долга 1896 километри и е најдолгата улица во светот.

#10 Службениците на полицијата во Канада дава и „позитивни казни“ на оние луѓе кои направиле нешто добро.