Сега е време за емигрирање во Германија, платите на неквалификуваните работници вртоглаво растат

Вработените во Германија може да очекуваат значително зголемување на платите во новата година, покажува корпоративната студија на водечкиот локален економски институт Ifo, цитирана од DPA.

Компаниите од една страна бараат квалификуван кадар, а од друга нагло расте минималната плата, објаснуваат економистите.
Од анкетираните 630 раководители задолжени за персонал, 78% очекуваат платите да се зголемат во просек за 4,7%. Кратењето на платите е исклучително ретко меѓу одговорите.

„Најголем пораст на платите се очекува во услужниот сектор – во просек од 5,8%“, се вели во студијата. Трговските и услужните компании очекуваат „повисоко зголемување на платите за неквалификуваните работници отколку за квалификуваните работници“.

Oбјаснување за ова може да биде големото зголемување на минималната плата: од ланските 9,60 евра на час, таа од 1 јануари изнесува 9,82 евра, а од 1 јули 2022 година ќе се зголеми за уште 6,4%, односно на 10,45 евра. .

Коалицискиот договор на новата сојузна влада предвидува уште едно зголемување на минималната плата во 2022 година – до 12 евра на час. Според студијата на менаџерите за човечки ресурси, од ова би имале корист во просек 20% од вработените во давателите на услуги, 10% од оние во трговијата и 7% од оние во индустријата.

Од друга страна, 80% од анкетираните менаџери за човечки ресурси бараат квалификувани работници. Речиси сите од нив ќе имаат проблеми во овој поглед:

„Се очекува потешкотиите во наоѓањето квалификувани работници да се влошат во споредба со минатата година“, напишаа економските истражувачи.

40% од компаниите планираат да го зголемат бројот на своите вработени, а само 12% да укинат работни места.
„Анкетираните менаџери на персонал веруваат дека зголемувањето на атрактивноста на стручната обука е најсоодветната мерка за борба против недостигот на квалификувани работници“, се заклучува во студијата.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија.