Седум работи кои ГИ ИМА САМО ВО ГЕРМАНИЈА

Покрај традиционалните закони, многу земји имаат неискажани правила на однесување кои на странците им изгледаат чудни. Германија не е исклучок. Тие имаат и свои животни специфики кои се рутина за локалното население, но на туристите им изгледаaт чудно

Ова се 7 работи кои постојат само во Германија:

Дома никогаш не одат боси

Без разлика каква е температурата надвор, Германците секогаш одат по чевли кога се дома. Тоа може да бидат обични влечки или патики или чевли специјално купени за оваа намена. Всушност, нема ништо чудно во оваа навика, бидејќи подовите во нивните домови се секогаш многу ладни. Затоа треба да одбиете влечки кога ќе ви понудат пар во Германија.

Администрацијата може да одбие да регистрира дете ако нивните родители смислиле чудно име за нивното бебе

За да го регистрираат своето бебе, родителите треба да се пријават во локалната канцеларија за регистрација и да го наведат името што го избрале. Ако опцијата родителско име звучи чудно, ако е презиме или ако е име на производ, апликацијата може да биде одбиена. Бидејќи процесот на аплицирање е многу скап, Германците претпочитаат да им даваат на своите бебиња традиционални имиња.

Забрането е миење автомобили во близина на вашата куќа

Во повеќето региони на Германија, миењето автомобили е забрането на неопремени места. Тоа е затоа што нечистата вода влегува во земјата и негативно влијае на околната природа. Затоа во оваа земја се толку распространети автопералните со самопослужување. Водата што се користи таму не завршува во почвата: таа се собира, се филтрира, па дури и се враќа на повторна употреба.

На есен зеленчукот мора да се користи што е можно поскоро

Со доаѓањето на есента и појавувањето на есенскиот зеленчук на пазарите, Германците почнуваат да го додаваат во сите јадења што ги готват. Исто така, се организираат посебни прослави за одреден зеленчук. И се со цел да се искористи она што се користело порано, додека не се расипе.

Не треба да дозволите вашиот автомобил да остане без гориво додека возите по автопат.

Автопатиштата се вистинска глетка во Германија. На автопатот нема максимална брзина. Дополнително, на автопатот се забранети какви било застанувања кои не се поврзани со дефект на автомобил. Тоа е причината зошто постои забрана за празни резервоари за гас: ако горивото неочекувано се потроши, автомобилот ќе ги вознемири другите учесници во сообраќајот. Затоа, пред да се приклучите на автопатот, задолжително наполнете го резервоарот, одете во тоалет и подгответе се за патувањето.

Не можете да поминете многу време во селска куќа.

Германците кои имаат селски куќи се дел од хортикултурно партнерство кое воспоставува посебни правила на овие локации. Тука е забрането да се градат огромни куќи “а ла замоци” – селската куќа треба да изгледа скромно и да не биде поголема од 260 квадратни метри. Треба да ги има сите потребни капацитети за удобен престој, но да биде опремен така што никој не може долго да се задржува. Сето тоа се должи на немањето систем за противпожарна заштита – поради што не е можно навремена помош во итни случаи. Од безбедносни причини, по 22 часот е забранет престој во селската куќа.

Заедничките градини се доста популарни во Германија. Тоа се мали парцели, многу од нив имаат мали колиби на нив и може да се изнајмат за градинарство.

Човек може да биде строго казнет ако навреди друг

Казната за навреда е содржана во Кривичниот законик на земјата. Во зависност од видот на прекршокот, ова може да биде парична казна или затвор до една година. Може да се изрече парична казна за различни понижувачки гестови и изјави. На пример, ако му го покажете јазикот на друго лице, треба да бидете подготвени да платите 150 евра, ако го завртите прстот на слепоочницата, казната ќе биде 750 евра. Овие казни можат да достигнат и до 4.000 евра.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО