Секс туризам

Претпоставуваме сте го чуле терминот секс туризам. Обично кога се зборува за тоа во Македонија прво на ум доаѓа Бугарија. Но во светот има многу места за секс туризам. Една од нив е меката на секс туризмот, Патаја.

Градот е окулу 130км од Бангкок. Од аеродром со такси се оди за 30тина долари, има и автобуси и комбиња за поевтино. Градот според официјални статистики има 100 000 жители неофицијални 500 000, јас би рекол 500 000 е пореална цифра. Во секое време во годината има барем 100 000 туристи кои може да се видат на плажите и баровите навечер. Едноставно ова е град што не престанува да работи.

Смештај има за сечиј џеб, хотелските соби се движат од 30 долари па до неколку илјади од вечер. За разлика од други места во Тајланд каде наплаќаат од особа со тоа што ако носиш повеќе партнерки/и во текот на денот ти наплаќаат повеќе овде нема такви глупости. 30-40 долари соба е отприлика нешто вакво.

За храна ти требаат некаде 10-20 долари на ден ако сакаш добро а евтино да се храниш во ресторачиња. Локалната кујна е феноменална така да вреди и тоа да се проба.

Преку ден плажа, масажи, евтини водни спортови, нуркање и што ти се не има мада овде воглавно преку ден луѓето спијат, се трезнат и се одмараат чекајќи ја ноќта.

Ноќниот живот………………… Е тука веќе се се менува. Едноставно на светот нема ништо што и од блиску може да се спореди со циркусот наречен Патаја или како што вокалистот на еден локалниот бенд во Утопија (рок бар) го нарекува Toxic City Pattaya.

Преку ден многу работи се случуваат на Сои 6 (Soi 6). Тука секој бар си ги има „келнерките“ облечено во унифми. Секој ден нова униформа, секој бар различени тип…

Сите чекаат надвор пред барот. Тука си бираш девојка и одите внатре на пијачка. Внатре сте со сепаре каде паѓа договорот за посета на спалната над самиот бар… Саат време подоцна, задоволен можете на пиво преку улица… Пивото преку улица е горе доле долар, во барот со девојката окулу 3 долари. Саат време со неа 20тина долари. Ова е на другата страна од Walking St, главната улица во Патаја така да овде поретко се среќаваат залутани туристи. Местово е повеќе за експетс и е едно од најевтинити во Патаја каде има и добар квалитет и пред се одличен сервис.

Beach Road си работи турбо и дење ама од негде од 7 навечер станува веќе интересно. Овде се углавно фриленсери, си работат за себе без пимп или бар. Овде треба доста пазење. Поризично е зашто девојките немаат редовни прегледи, пошто нема бар, нема на кого да се жалиш има повеќе шанси да те ограбат. Од друга страна па тука се наоѓаат и аматерки и некој што едноставно им снемало пари да си платат сметки па ова го прават само за скрпат крај со крај. Ако се погодиш во Патаја на крај на месецот овде не е лошо да прошеташ. 700 бат (23 долари) е забава за цела вечер.

Атомосферата во баровите… Go Go Барови се поголемите барчиња каде има девојки кои се вработени како хостеси. Ако ти се допадне некоја треба да се договориш со неа и да платиш Early Work Release, ова е делот за барот што ја ослободува порано да си оди од работа. Што и како понатака, вие си знаете, во тајланд проституцијата е забранета, така да нив не ги интересира што се договориле двајца возрасни.

1,3% од популацијата е заболена од сида. Ризик потои. Нема бегање од тоа. Во баровите е регулирано со тоа што секоја недела девојките одат на преглед и без потврда од доктор не смеат да работат. До сега НЕМА случај некој да се заразил од девојка од бар. На улица е друга работа. Таму ризикот е поголем.

Сега да се разбереме се денес има ризик. Некаде повеќе некаде помалку. Некој можеш некој неможеш да ги избегнеш. Ако си се пазиш и овде можеш да поминеш без проблем, впрочем тоа го прават милиони туристи годишно.

Тајланд не е за сите.