СЕ МЕНУВААТ ВРЕМИЊАТА: Порано се плаќаше казна од 50 евра ако не носите маска, а сега казна ако носите

Како се менуваат времињата. Секој што носи заштита за устата и носот во Германија сега може да очекува парична казна во одредени ситуации.

За време на пандемијата на корона, заштитната маска беше неопходна како мобилниот телефон, паричникот и клучот од станот, речиси секој имаше по една во џебот.

На почетокот на пандемијата се користеше од ткаенина – често само-шиена, потоа мораше да биде медицинска маска и на крајот маска FFP2.

Доколку не носевте маска, казната беше 50 евра

Маските беа задолжителни и на улица – на пример, во центарот на Дрезден. Во јануари 2023 година, заштитната маска во Саксонија се носеше само во автобуси и возови, но заштитната маска сè уште се препорачуваше во болниците, домовите за стари лица и при посета на лекар.

Меѓутоа, со укинувањето на Регулативата за заштита од корона, правилата се менуваат – дали сега го прекршувате законот со самоволно носење маска?

Марија Фрејстејн (33) од саксонското МВР: „Дозволено е носење покривки за уста и нос на јавни места“. Но, постојат исклучоци, на кои BILD конкретно посочува.

„Носењето покривки за устата и носот може да биде забрането под одредени околности, ако целта е да се спречи идентификација“, вели Фрејштајн.

Министерството за внатрешни работи во Дрезден објаснува: „Доколку постојат конкретни индикации во поединечни случаи, надлежната полициска станица може да издаде наредби во согласност со § 17 став 4 од Законот за собрание на Саксонија, на пример дека е изоставено дополнително прикривање на лицето со облека итн. Ова мора да се провери во однос на околностите на конкретниот случај и соодветно да се оцени“.

На едноставен јазик, тоа значи: локалната полиција одлучува дали маската на лицето се смета за прекршок.

Според саксонскиот закон за собрание (став 28, став 2, број 2), тоа е кривично дело. Може да се соочите со една година затвор или парична казна.

КУРСЕВИ И ПРЕВОДИ ПО ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК

Прекршувањата резултираат и со парични казни. Портпаролот на Динамо изјави за БИЛД: „Но, нема да забраниме никому доброволно да носи заштита за устата и носот“. Но, станува критично ако со маска носите и капуљача. 

Но, контролирањето на ова би било огромен напор. На собирите полицијата ќе требаше да извлекува лица со капуљачи и да го утврди нивниот идентитет. Службеникот изјави за БИЛД: „Тоа би било огромен напор во однос на персоналот, немаме персонал за тоа“.

Угледниот полициски професор д-р Дитер Милер (63) затоа се сомнева дека забраната за носење маски е толку лесна да се контролира во пракса.

„Сепак, едно од оправдувањата за носење медицинска маска е здравствената заштита“, вели Милер. Според него, тоа би поминало и на суд.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија