Се повеќе луѓе во Германија не можат да си ги платат сметките

Народот бара помош од хуманитарната организација „Каритас“, бидејќи повеќе не можат да си ја плаќаат киријата, струјата и парното. Марамчињата за бришење солзи станаа дел оd инветарот во нашата организација – изјавуваат од Каритас

Цените растат незамисливо. Последните две години должниците кои доаѓаат по совет кај Џозеф Фернандез се удвоени. Зголемен е и соодносот на долгот. Овие луѓе пред две години имале среден долг од 1.122 евра кон добавувачите на парно и струја, а сега тој долг е пораснат за уште 500 евра.

Веројатно ситуацијата нема да се подобри. Затоа што цените на струјата, парното и транспортот во моментов достигнаа многу високо ниво. Непрекинато растат цените и на прехрамбените продукти. „Тоа е пробелм за сите, но за луѓето кои заработуваат помалку пари тоа е прилично голем проблем“, – изјави Фернандес. Таа стравува дека помош од нејзината организација следната година ќе бараат уште поголем број на луѓе..

Во текот на првата половина на 2021 година, во цела Германија се зголеми бројот на луѓе кои бараат помош од невладините организации.

Ситуацијата е алармантна, вели Мапиа Локсаид од раководството на добротворната организација „Дијаконија“. „На почетокот на пандемијата, многу луѓе сè уште успеваа да сврзат крај со крај“, рече таа, додавајќи дека се повеќе луѓе неможат финансиски да се справат до крајот на месецот. Поради високата задолженост, проблемот е најмногу за оние кои немаат доволно пари за дневните трошоци, како и за месечните за вода, струја, парно, ѓубре итн.

Во 2020 година, 6,85 милиони луѓе паднаа во категоријата луѓе со висока задолженост во Германија – помалку отколку во 2019 година. Сепак, тоа не е причина за оптимизам сметаат експертите од Институтот за Финансиски услуги. Бидејќи трајните последици од ваквата криза, како што е пандемијата за должниците, честопати се соочуваат со одредено задоцнување. На почетокот на ваквите настани, многумина сè уште имаат некои промени бидејќи имаат одредени заштеди. Но лошото доаѓа кога ќе се потрошат овие заштеди.

Токму ова постојано го гледа Џозеф Фернандез, консултантот. Таа вели дека повеќето од луѓето доаѓаат да побараат помош кога веќе е прекасно, кога сопственикот на станот се подготвува да ги избрка од станот, а енергетската компанија во секој момент ќе им ја исклучи струјата

„Секогаш постои излез“

Јозеф Фернандез им дава оптимизам на задолжените луѓе. „Излез секогаш има, затоа треба да се консултираат со нас. И тој појаснува дека во овој поглед многу станоиздавачи се уште се подготвени на некаков компромис.

Џозеф Фенденс е пофален од оние клиенти кои, во еден или друг период, се опседнати со нејзината помош, бидејќи таа сè уште има доволно можности со неа. Во исто време, тие работат на различни опции за да заштедат пари. „Меѓутоа, за многумина, месечниот финансиски биланс на еден или друг начин е многу тенок и нема речиси ништо на што да заштедат“, рече таа. Консултантот очекува дека во иднина ќе има многу пари за оние луѓе кои повеќе не можат да платат ниту денар. Ако го земеме во предвид растот на цените, на се повеќе луѓе ќе им треба помош од стручњаци како Џозеф Фернандез.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија.