Таму нема геј паради: Со декрет Путин го прогласи Денот на семејството, љубовта и лојалноста

Со указ на рускиот претседател Владимир Путин, 8 јули е прогласен за Ден на семејството, љубовта и лојалноста во Русија.

Соодветниот декрет на рускиот лидер беше објавен на официјалниот интернет портал за правни информации.

„За да се зачуваат традиционалните семејни вредности, како и духовното и моралното воспитување на децата и младите, наредувам 8 јули да биде прогласен за Ден на семејството, љубовта и лојалноста“, се вели во документот.

Уредбата влегува во сила со денот на потпишувањето.

На овој ден во Русија се одбележува денот на сеќавање на заштитниците на бракот – Свети Петар и Февронија Муромски.

Празникот почна масовно да се слави во 2008 година и се смета за алтернатива на западниот Ден на вљубените (14 февруари), а сега е официјално воспоставен со претседателски декрет.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО