Швајцарците одобрија зголемување на возраста за пензионирање за жените

Швајцарците тесно гласаа за зголемување на старосната граница за пензионирање на жените на 65 години, гласање обележано со длабоки поделби меѓу реформски настроените кантони од германско говорно подрачје и другите кантони.

Само 50,6 отсто од гласачите гласаа за реформата, покажуваат конечните резултати објавени во неделата.

Напротив, иницијативата која будно се следеше во странство, а која сакаше да се забрани интензивното сточарство, беше отфрлена со 63 отсто од гласовите.

По два неуспешни обиди во 2004 и 2017 година, Берн сега освои доволно гласови за да го „стабилизира“ швајцарскиот пензиски систем, кој е под огромен притисок од зголемениот животен век и фактот дека генерацијата на бејби бум се приближува кон пензионирање.

Најконтроверзниот дел од реформата бара жените, како и мажите, да работат до 65 години за целосна пензија, што е една година подолго од претходно.

Минатата година Собранието ги одобри главните мерки на пензиската реформа, кои вклучуваат зголемување на ДДВ (прифатено во неделата со 55 отсто гласови).

Членовите на Социјалистичката партија оценуваат дека подоцнежното пензионирање на жените „не е само чекор назад во однос на еднаквоста, туку шлаканица за сите жени“. Тие за понеделник најавија протести во Берн каде ќе го осудат исходот од референдумот.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија