Што се Граѓани на Рајхот, екстремисти кои планираа пуч во Германија?

Германија денеска ја тресе голема полициска акција во која беа уапсени 25 лица од десничарската екстремистичка Граѓани на Рајхот кои наводно подготвувале државен удар.

Меѓу нив има и поранешни припадници на германската армија (Бундесвер), а заедно планирале да упаднат во зградата на Бундестагот во Берлин и да ја преземат власта.

Осомничените се обвинети дека подготвувале дејствија врз основа на нивната антиуставна идеологија, како што се набавување опрема, регрутирање нови членови и одржување на обука за гаѓање.

Што се Граѓани на Рајхот?

Германските медиуми пишуваат дека зад планот за вооружено рушење на демократски избраната влада стојат членови на движењето Рајхсбиргер (Граѓани на Рајхот).

„Рајхсбиргер“ е колективно име за различни поединци, групи и организации кои веруваат дека Сојузна Република Германија е нелегална и затоа непостоечка држава според меѓународното право и дека „германскиот рајх“ од ерата на Адолф Хитлер со нејзината поранешна граница областите продолжуваат да постојат, иако моментално без де факто државни органи.

Според тоа, граѓаните на Рајхот не го признаваат ниту актуелниот канцелар Олаф Шолц, ниту претседателот Франк-Валтер Штајнмаер, ниту избраните претставници на Бундестагот како законска власт во Германија.

Граѓани на Рајхот сè повеќе склони кон насилство

Сепак, Граѓани на Рајхот не е единствено екстремистичко движење, а во него има различни фракции, кои понекогаш се во конфликт за приматот во движењето.

Тие ја претставуваат политичката маргина во Германија, но се повеќе се радикализираа во последниве години, вклучително и за време на пандемијата на коронавирус.

Германската канцеларија за заштита на уставниот поредок го оценува Движењето на граѓани на Рајх како сè понасилно.

Во изминатите години нивни членови извршиле голем број кривични дела.

На пример, во август 2016 година, во градот Реуден, извршителот се обиде да го преземе одземениот имот, чиј поранешен сопственик бил Адријан Кауз, поддржувач на граѓани на Рајхот.

Тој на својот имот прогласи држава наречена Ур и не ги признава институциите на Сојузна Република Германија.

При иселувањето пукал во полицијата, а во април 2019 година бил осуден на седум години затвор за обид за убиство на припадник на специјалната полиција.

Напади врз полицијата

Во октомври 2016 година, членот на Граѓани на Рајхот, Волфганг План пукал во полицијата, која дошла да го конфискува арсеналот оружје што тој, се разбира, незаконски го чувал во својата куќа.

Убил полицаец, а следната година беше осуден на доживотен затвор за убиство на 32-годишен полицаец и обид за убиство на двајца негови колеги.

Тој пред судот изјави дека не го признава ниту делото, ниту Сојузна Република Германија.

Во февруари 2022 година, член на Граѓани на Рајхот со својот автомобил влета во полицајците кои го запреле и тешко повредил еден од нив.

Судскиот процес за убиство во обид е во тек. 62-годишникот во полиција изјавил дека не е државјанин на Германија, туку на Големото Војводство Баден и дека не ја признава актуелната државна власт.

Министерот за здравство како таргет

Меѓутоа, во април оваа година, припадник на Граѓани на Рајхот пукал во полицијата со автоматско оружје, при што повредил неколку полицајци, од кои еден тешко.

Во неговата куќа полицијата потоа открила арсенал оружје. Судењето е во тек, пишува Индекс.

Граѓани на Рајхот особено не го поднесуваат германскиот министер за здравство Карл Лаутербах (СПД).

Имаше повеќе планови за негово атентат и тој е под специјална полициска заштита.

Фракциите на Граѓани на Рајхот, исто така, имаа планови да ја уништат германската електрична мрежа и да предизвикаат национално затемнување при што ќе ја преземат власта во Германија.

Клучната улога на железничарот кој себеси се нарекуваше „канцелар на германскиот Рајх“

Тешко е да се одреди точно кога се појавило ова екстремистичко движење. Нивните денешни обрасци на аргументација веќе циркулираа во раниот повоен десничарски екстремизам, на пример во маргиналната Социјалистичка Рајх Партија (СРП).

Клучна улога во формирањето на овие групи имаше организацијата Kommissarische Reichsregierung (KRR), која беше основана во 1985 година од железничкиот работник Волфганг Г.Г. Ебел, кој себеси се нарекуваше „канцелар на германскиот Рајх“.

Но, ККР се скара и се подели, па од него произлегоа многу нови „влади на Рајхот“.

Во сите овие групи членовите тврдеа дека се „канцелар на Рајх“ или „Министер на Рајх“.

Некој вид на процут на Грашани на Рајхот започна во средината на нултата година на овој век, кога движењето се ширеше се повеќе и повеќе на десничарската екстремистичка сцена во Германија.

Германските безбедносни власти проценуваат дека има околу 20.000 Граѓани на Рајхот.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО