18 слики што покажуваат зошто Шведска е толку посебна!

Шведска е најголемата и најнаселената од нордиските земји и има континуирана историја долга околу 1.000 години како суверена држава.

Таа се издигна од заостанатост и сиромаштија во високо развиено постиндустриско општество, со животен стандард и животен век кои се рангирани меѓу највисоките во светот.

Значи, да погледнеме подетално како изгледа оваа уставна монархија денес.

Ние составивме листа на фотографии кои даваат прилично точна слика за земјата, луѓето и културата на Шведска, па продолжете со лизгање за да проверите колку е уникатна.

1. Лотарија со камерите што во други држави праќаат казна на домашна адреса. Во Стокхолм, Шведска, наместо со казна, стимулот е со награда. Возете со или под ограничувањето на брзината и ќе бидете вклучени во лотарија. Наградниот фонд доаѓа од казните што ги плаќаат тие што возат брзо.

2. Аптека во Стокхолм. Таа е аптека од 1800-тите и го одржува оригиналниот декор.

3. Што е ова, продавница за плочи за глувци? Па, да, тоа е!

4. Во Шведска добиваме СМС порака кога нашата крв ќе му помогне на пациент. Ова е мојот трет пат да донирам.

5. Подземните станици во Стокхолм изгледаат како мистични пештери.

6. Пелените во Шведска имаат татко на пакувањето.

7. Градот Кируна, Шведска.

8. Северните светла над мојата куќа во Лулео, Шведска.

9. Стенд за велосипедистите да се држат додека чекаат семафори во Шведска.

10. „Vapenkassuns“ се оружја расфрлани низ Шведска во случај СССР некогаш да нападне.

11. Ова е „Ѕид на љубезноста“ во Стокхолм, Шведска. Каде што луѓето можат да остават облека и да земат облека ако им треба, во студените месеци од зимата.

12. Во Шведска дрвјата можат да испраќаат пораки кога им треба вода со помош на вграден сензор за влага.

13. Ова е самица од најтешкиот затвор во Шведска.

14. Поле за поплаки за градот Гетеборг, Шведска.

15. Овој Мекдоналдс во Шведска има „McSki“. Всушност, тој е единствениот.

16. Во Шведска, ако работите за државата 30 години, добивате златен медал.

17. Во Шведска има корпи за отпадоци со WiFi.

18. Количките за купување во Шведска имаат карта на супермаркетот.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група ЕМИГРИКО