„АКО НЕ ГИ НАЈДЕМЕ – ЗАТВОРАМЕ“ Во Германија се бараат овие работници:

Недостигот од квалификувана работна сила во Германија може да се забележи во многу области. Рестораните не можат да најдат готвачи, болниците немаат лекари и медицински сестри, градежниците доцнат без мајстор – а базените нема да можат да работат без спасувачи.

Сезоната на отворен базен започнува за само неколку недели, а управите како и пред претходните неколку сезони очајнички бараат спасители и инструктори по пливање. Имено, без нив базените не можат да примаат гости и ќе останат затворени додека не го решат проблемот.

Ова веќе се случи, и токму поради тоа Здружението на спортови на граѓаните на Дуизбург започна кампања за „спасување на базенот“.

„Недостигот од персонал во индустријата е очигледен. Едноставно нема доволно луѓе на пазарот“, рече Марк Ридсхајм од менаџментот на здружението.

Операторите на базените во градот отворија постојан конкурс со минимални барања: Кандидатите не треба да закажуваат термин, можат да се појават во секое време и треба да понесат само костим за капење.

И другите германски градови се обидуваат да ги избегнат затворените базени. Во Есен, на пример, операторите активно бараат спасувачи во пливачките клубови.

„Се вклучивме во жестока борба за работниците“, рече Франк Ахзен од градскиот огранок на Германското здружение на оператори на базени и бањи.

Повеќето месни заедници ќе го затворат конкурсот за спасувачи и инструктори во следните неколку недели. Тогаш ќе биде јасно колкав е точниот дефицит за отворањето на летната сезона.

Покрај спасувачите, Германија има недостиг од 2.000 до 3.500 други работници во базенот, вклучувајќи го и техничкиот персонал кој се грижи за квалитетот на водата, на пример.

Инаку, во земјава има околу 6.500 затворени и отворени базени. Во изминатите три години, многумина доцна отворија и го скратија работното време, а некои целосно ги затворија вратите за јавноста.

„Тоа сигурно ќе го има и оваа година“, изјави портпаролот на националното здружение за спасувачи, Мартин Холхауз.

Додека тој очекува некои од потребните работници некако да се појават во наредните недели и месеци за барем привремено решение овде-онде, Холшауз предупреди дека „потребата на базенот за квалификувана работна сила не може да се реши денес за утре“.

Претседателот на Здружението на германски инструктори по пливање, Петер Хархајм, проблемот воопшто го гледа во самото општество.

„Сите сакаат да излегуваат за викенд, да се релаксираат и да уживаат во благосостојба, но ретко кој сака да работи за викенд и да придонесе за таква понуда“, рече тој. „Тоа не може да го решиме само ние од гранката.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија