Германија им ги намалува бенефициите на мигрантите: Мора да се стави крај на напливот

Германскиот канцелар Олаф Шолц и претставниците на сојузните држави се договорија за мерките кои треба да придонесат за намалување на бројот на бегалците во Германија, но опозицијата ги отфрли овие мерки како недоволни. 

„Со ова е уништен посакуваниот меѓупартиски пакт за намалување на бројот на бегалци“, изјави лидерот на демохристијанската опозиција во Бундестагот, Фридрих Мерц (Христијанско-демократската унија ЦДУ).

Пакетот мерки што вечерва го договорија германскиот канцелар Олаф Шолц (Социјалдемократската партија на Германија СПД) и претставниците на сојузните покраини, премиерот на најнаселената германска покраина Северна Рајна Вестфалија, Хендрик Вест, го окарактеризира како недоволен. Шолц и претставниците на сојузните држави усвоија план со кој треба трајно да се намали бројот на бегалци кои доаѓаат во Германија, чиј број оваа година би можел да ги достигне бројките на годината на бегалскиот бран во 2015 година.

Меѓу мерките кои треба да придонесат за оваа цел на прво место е намалувањето на социјалните бенефиции за барателите на азил и воведувањето на т.н. картички за храна, стоки и залихи. Социјалната помош во полн износ би се плаќала само по 36 месеци, а не по 18 месеци престој како досега. За оние бегалци кои се хранат во државните институции, би се намалила сумата на пари што им се плаќа.

Предвидено е и воведување картичка за стоки, храна и потреби, со што би се намалиле плаќањата во готовина. Со тоа би требало да се намали атрактивноста на Германија како најатрактивна земја за бегалците, бидејќи би се избегнала можноста за испраќање пари во земјите на потекло, што вообичаено е случај до сега.

Во иднина, барателите на азил би можеле полесно да се насочуваат кон работни ангажмани во нивните места на живеење, како што се чистење паркови.

„Ова би ја намалило атрактивноста на Германија како социјална држава“, рече министерот за финансии Кристијан Линднер (Либерално-демократската партија ФДП), кој досега се залагаше за драстично укинување на социјалните бенефиции, што се смета за главна причина поради која бегалците, и покрај фактот дека тие се оние кои влегле во Европската Унија преку друга земја, во огромно мнозинство инсистираат да поднесат барање за азил во Германија.

Понатаму, предвидено е да се забрза обработката на барањата за азил за најмногу три месеци за оние апликанти кои доаѓаат од земји со ниска стапка на признавање на барањата. Во случај на барања од апликанти од други земји, обработката би траела најмногу шест месеци.

Владата, исто така, се обврза да ја провери можноста за обработка на барањата за азил надвор од границите на Европската унија. Исто така, треба да се залага за зголемена соработка со земјите на потекло кои одбиваат да ги примат нивните граѓани чии барања за азил биле одбиени во Германија.

„Овие напори мора да се интензивираат на највисоко политичко ниво“, се наведува во заклучоците од средбата меѓу владата и сојузните покраини. Германија, исто така, со цел да ја намали нерегуларната миграција, ќе ги прошири граничните контроли кон Полска, Чешка и Швајцарија, кои беа воведени неодамна. Граничните контроли кон Австрија се спроведуваат од 2015 година.

Владата и федералните покраини се договорија и за нов модел на финансирање бегалци, при што владата се согласи да им плаќа на сојузните покраини, кои се одговорни за грижата за бегалците, паушал од 7.500 евра годишно по бегалец, додека останатите трошоци од просечни 20.000 евра се на товар на самите сојузни покраини.

По објавувањето на резултатите од средбата, германскиот канцелар Шолц изјави дека тоа е „историски договор“ кој многу ќе промени. Генералниот секретар на ЦДУ, кој убедливо води во анкетите на јавното мислење, Карстен Линеман, сепак, смета дека овој договор не е доволен за намалување на бројот на бегалците.

„Овој документ не содржи ниту јасна заложба за подобра гранична контрола, ниту укинување на мерките како обединување на семејството, што драстично придонесува за зголемување на имиграцијата“, рече Линеман.

ЦДУ смета дека овој договор нема да ги задоволи граѓаните, за кои бегалците се најголемото политичко прашање, и дека нема да го намали бројот на оние кои се подготвени да гласаат за десничарската популистичка Алтернатива за Германија (АфД), која се противи на каква било форма на имиграција.

АфД, која во меѓувреме е поддржана од речиси една четвртина од гласачите, смета дека најновиот договор меѓу владата и сојузните држави претставува нов товар за даночните обврзници на сметка на „хаосот за азил“. „Овде не може да стане збор за сериозна волја да се стави крај на нерегуларната миграција“, се вели во изјавата на претседателот на AfD, Алис Вајдел и Тина Чрупала.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија