Најскап град во Германија е Минхен, а еве кои се најевтините места за живот

Во зависност од тоа каде живеете во Германија, трошоците за живот може да варираат многу. Можеби не е изненадувачки, најскапиот град во Германија е Минхен, главниот град на Баварија. Живеењето таму ќе ве чини солидни 25 отсто над просекот, додека живеењето во предградијата речиси 17 отсто. Ова го покажа најновото истражување на германскиот Институт за економија IW.

Потоа следи германскиот финансиски центар Франкфурт на Мајна, каде што трошоците за изнајмување се скоро 16 отсто повисоки од просекот.

Штутгарт во Баден-Виртемберг – каде што се наоѓаат многу од познатите производители на автомобили – чини нешто помалку од 15 проценти повеќе.

И каде го остава тоа Берлин? Таканаречениот „сиромашен, но секси“ главен град сега е над просечните трошоци за живот во Германија, но сепак е поевтин во споредба со другите големи германски градови, доаѓајќи на 40-то место во Германија. Всушност, големите градови статистички ги влечат просечните цени на куќите во целата земја.

Трендот е јасен: животот во или околу некој голем град е поскапо, додека руралните региони се поевтини, а истото важи и за разликата во однос на источниот и западниот дел на Германија – домувањето на истокот е поевтино отколку на запад на државата. Исклучок е, секако, Берлин.

Во однос на кириите, германскиот Иститут за економија IW откри 38 проценти разлика во цената по квадратен метар меѓу најскапите градови и најевтините области. Ова е многу повеќе од разликите во другите животни трошоци, како што се состојките и електричната енергија, кои варираат дури и до 6 проценти низ целата земја.

И речиси сите овие разлики во цените се засноваат на домување. Распространетите попусти како Алди значат дека разликите помеѓу другите трошоци се прилично минимални.

Која е најновата статистика за трошоците за живот?

Новиот индекс на цените на Институтот за економија (IW) ги означи местата каде трошоците за живот се највисоки и најниски во Германија – а резултатите покажуваат огромни регионални разлики.

А каде се најевтините места во Германија? Областите Фогтландкрајс, Грајц и Герлиц, во Саксонија се некои од местата каде што вашите пари одат најдалеку, со домување кое чини речиси една третина помалку од просекот, заедно со областа Залцландкрајс која се наоѓа во државата во Саксонија-Анхалт и најевтиниот дел од западна Германија Пирмасенс во Рајнска област – Пфалц. Рајнска област-Пфалц е југозападна германска покраина која се граничи со Франција, Белгија и Луксембург.

Се разбира, трошоците не се единствената променлива кога станува збор за тоа колку пари имате на вашата сметка. Студијата не ги зема предвид платата и приходот – и ова е големо, бидејќи колку луѓето заработуваат на различни места исто така многу варира. Минхен и Хамбург се едни од најбогатите делови на земјата, па луѓето таму можат да си дозволат повеќе.

Според тоа, повеќе од еден од седум луѓе во Германија троши над 40 отсто од својата плата за кирија.

Сепак, за жителите на Германија има и некои добри вести, велат авторите на студијата.

„Јасно е дека трошоците за домување ги обликуваат регионалните цени“, резимираат авторите на студијата Маркус Елтгес и Мајкл Хјутер. „Ова резултира со далекусежни разлики – од големите градови со нивните скапи пазари за домување до периферните региони. Цените за преостанатите стоки и услуги варираат многу малку низ земјата“.

„Животот мора да остане достапен, без разлика каде во Германија“, вели авторот на студијата на IW, Кристоф Шредер. „Државата ги покрива трошоците за домување за оние на кои им е потребна, што го олеснува товарот на вистинските места и води до силна регионализација на придобивките за домување. ”

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија