РАБОТНИЦИТЕ НИ БЕГААТ: Колку градежници заминале во странство за една година?

Лани околу 12.000 градежни работници заминале од земјава.

Синдикатот за градежништво и индустрија предупредува дека само минатата година од Македонија во странство си заминале околу 12.000 работници. Ова е загрижувачки податок, иако токму лани беше постигнат успех со потпишувањето на колективниот договор за вработените во јавниот сектор, тврдат од градежниот синдикат.

Само лани трудовиот инспекторат регистрирал 16 смтрни случаи како последица на несоодветно обезбедени услови при изградбата и 2005 повредени работници.

Претседателот на Синдикатот за градежништво и индустрија, Иван Пешевски вели дека градежниот сектор има најлоши надворешни влијанија и такви услови за работа кои не се почитуваат соодветно со лична заштитна опрема. Македонија со години се соочува со одлив на кадри. 

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија