Се враќаат контролите на границите: Шенгенот пропадна!

Министрите за внатрешни работи на земјите членки на ЕУ денеска се среќаваат во Луксембург каде ќе разговараат за ситуацијата во Шенген зоната, импликациите на ситуацијата на Блискиот Исток за внатрешната безбедност во ЕУ и миграцијата.

Се повеќе земји воведуваат гранични контроли во Шенген зоната поради големиот број илегални мигранти кои влегуваат. Италија најави дека поради променетите околности во Европа и на Блискиот Исток ќе воведе надзор на границата со Словенија. Следствено, во Словенија се најавува дека ќе воведат контроли на границите со Хрватска и Унгарија.

Австрија воведе гранични контроли со Словенија и Унгарија уште во 2015 година, а во понеделникот ја извести Комисијата дека ќе продолжи до мај следната година. Во средата воведе контроли и на границата со Чешка, откако Германија одлучи да воведе контроли на границите со Полска и Швајцарија и да ги прошири контролите на границата со Австрија. Контроли на внатрешните граници на Шенген зоната вршат и Данска, Франција, Норвешка и Шведска.

Во рамките на дискусијата за Шенген зоната, посебно внимание ќе се посвети на криумчарењето мигранти и како ефикасно да се бориме против него.

За време на работниот ручек, министрите ќе разговараат за импликациите на ситуацијата на Блискиот Исток врз внатрешната безбедност во земјите-членки. Две лица загинаа во терористички напад во Брисел пред два дена, во Франција во петокот млад радикализиран исламист уби професор на северот на земјата, во средата неколку регионални аеродроми беа евакуирани по „дојави за бомби“ испратени по електронска пошта. Поради зголеменото внимание на новиот напад, безбедносната тревога во земјата е подигната на највисоко ниво.

Шпанското претседателство ќе ги извести министрите за напредокот на преговорите меѓу Советот и Парламентот за усогласување на законодавните текстови за миграција и азил. Министрите потоа ќе разговараат за надворешната димензија на миграцијата, односно соработката со земјите од кои доаѓаат мигрантите и транзитните земји.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија