Со „Deutschlandticket“ можете да посетите дури девет земји надвор од Германија – ЕВЕ И КАКО

Популарниот билет во Германија, Deutschlandticket може да се користи и за патување преку германската граница.

Со Deutschlandticket не само што можете да патувате со јавен превоз во Германија, туку и во странство. Можете да посетите голем број земји со месечен билет од 49 евра.

Патување во странство за 49 евра

Во принцип, можете да го користите Deutschlandticket за да патувате насекаде во Германија користејќи го локалниот јавен превоз (ÖPNV) од индивидуалните мрежни мрежи. Тоа значи: ICE, IC и EC возовите се исклучени од понудата и потребен ви е посебен билет за патување во овие возови. Но, дали можете да патувате во странство со воз со билет од 49 евра?

Одговорот е да. Со Deutschlandticket е можно да се патува во странство. Валидноста на картичката не се заснова секогаш на географски ограничувања, туку првенствено на тарифни ограничувања. Како што пишуваат германските медиуми, билетите за поединечни транспортни компании од Германија важат во странство. Тоа значи дека до одредени железнички станици во странство можете лесно да патувате со билет од 49 евра.

Кои дестинации во странство можете да ги посетите со Deutschlandticket?

Според Дојче Бан (ДБ), Deutschlandticket важи „низ цела Германија на локалниот транспорт и на сите линии и на сите железнички станици, што исто така вклучува билети по германска тарифа и во некои случаи за други земји. .“

Ова ги вклучува таканаречените заеднички железнички станици, на пример, во овие земји:

Австрија
Холандија
Белгија
Швајцарија
Полска
Франција
Данска
Луксембург
Чешка република

Одење во странство: Вака можете да патувате во Данска

Со Deutschlandticket имате можност да патувате сè до Данска. Цели пет километри подалеку од германско-данската граница во малиот град Тондер. Најјугозападниот агол на Данска, на пример, може да се стигне од Хамбург со RЕ до Нибил, а од таму со регионален воз (RB 66) за 20 минути.

Патување во Холандија со Deutschlandticket

Секој во Северна Рајна-Вестфалија може да патува и во Холандија. За таа цел, договорените превозници патуваат од централната станица Дортмунд до Еншеде, централната станица Минстер до Еншеде и централната станица Билефелд до Хенгел.

Билетот важи и на линиите Хам-Венло и Дизелдорф ХБФ-Арнхајм. Во соработка со транспортната компанија Ахен, овозможува користење на автобуски врски со соседните холандски градови, на пример Ахен-Валс, Ахен-Керкраде и областа Ахен-Авантис. Има и прекугранични автобуски линии што ги води Здружението на транспортери од регионот Трир, на пример од Трир до Ст. Вида во Белгија, пишуваат германските медиуми.

Со Deutschlandticket за Белгија: Тешко, но изводливо

Патувањето во Белгија со Deutschlandticket е малку потешко отколку во другите соседни земји, но тоа е изводливо. Можно е да се патува до градот Келмис со некои од автобуските линии од Aachener Verkehrsbetriebe (AVV), кои стигнуваат до странство. Овде, секој патник треба да биде информиран пред да тргне на патување. Користењето на прекуграничната железничка линија AVV не е можно, јавуваат германските медиуми.

Посетете го Луксембург со Deutschlandticket

Од 2020 година, патувањето со локален јавен превоз во Луксембург е бесплатно. На пример, сосема е можно да се патува до границата, како што е Wasserbillig со Deutschlandticket. Оттаму можете да продолжите да го користите бесплатниот јавен превоз во Луксембург.

Посетете ја Франција со билет од Германија

Ако сакате да патувате на запад и да ја посетите Франција, можете лесно да го направите тоа со Deutschlandticket. Опциите за патување во Франција вклучуваат, на пример, врски од Манхајм до Висембург со промена на Нојштад (Weinstr) Hbf или директни Schweighofen/Falačka – Wissembourg и Berg/Falačka – Lauterbourg/Alsace. Од Нојштад (Вајнстр) рутата може да се помине за 50 минути, од Ландау за дури 30 минути.

Со германска карта до водопадите Рајна во Швајцарија

Ако сакате да ги посетите водопадите на Рајна во Шафхаузен или да одите во Базел во Швајцарија, повеќе не мора да се мачите по швајцарскиот автопат. Со Deutschlandticket можете да се опуштите и да се качите во возот и да пристигнете во Швајцарија.

На пример, возите од Фрајбург до Шафхаузен. Билетот важи и за прекуграничните линии од Вајл ам Рајн-Базел и за возовите на СББ од Зел им Визентал до Базел Бад. Од Фрајбург рутата трае само 45 минути, а од Офенбург до Базел 1:45 минути. Од Кројцлинген, патувањето до Шафхаузен трае еден час.

Истражете ја Австрија со Deutschlandticket

Ако отсекогаш сте сакале да одите во Салцбург, можете да земете јавен превоз од Минхен преку Фрајлазинг до Салцбург. Според Баварскиот Региобан (БРБ), на патниците им е „дозволено да патуваат во Салцбург/Куфштајн со Deutschlandticket и BRB“.

Според Дојче Бан, билетот важи само за сообраќај кон и од Германија, а не и за австриски внатрешен сообраќај.

За само 49 евра до Чешка

Ако моментално сте во Саксонија и сакате да патувате во Чешка, можете дури и да возите до Храдек над Нисоу. Со Deutschlandticket за 49 евра месечно, не треба да доплаќате за патување со Trilex.

Билетот можете да го искористите за патување на прекуграничната линија L7 до Чешка.

Осмели се да патуваш во Полска со Deutschlandticket

Билет од 49 евра ви овозможува да патувате со Usedomer Bäderbahn од Цисов преку класичните дестинации за одмор Херингсдорф и Албек до терминалот на Swinemüde Zentrum во Полска.

Возовите на Здружението за транспорт Берлин-Бранденбург (ВББ) исто така сообраќаат до Полска. Примери се RB26 за Kostrzyn или RB91 за Zielona Góra. Но, бидете внимателни: на патниците им е дозволено да возат само до границата. Ако сакате да ја поминете границата, треба да купите редовен билет од последната станица во областа VBB.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија