Колку вреди трудот на македонските готвачи во Германија?

Германија, позната по својот висок животен стандард и богата кулинарска сцена, е една од омилените дестинации за многу Македонци кои сакаат подобри услови за работа.

Меѓу нив, готвачите се едни од најбараните професионалци, со оглед на потребата за квалификуван кадар во гастрономската индустрија.

Плата и работни услови

Просечната бруто плата за готвач во Германија изнесува околу 2.300 евра месечно.

Сепак, оваа сума варира зависно од регионот, видот на ресторанот, квалификациите и искуството.
Во поголемите градови, како Берлин, Минхен или Хамбург, платите можат да достигнат до 2.800 евра, но и трошоците за живот се значително повисоки.

Мартин, 35-годишен Македонец од Скопје, веќе две години работи како готвач во германски ресторан во Франкфурт.

Неговата месечна плата е 2.400 евра, од кои околу 900 евра одат за кирија и за сметки.

„Работата е напорна, но кога ќе го видиш задоволството кај гостите, сè се исплати. Работам по осум часа на ден, но викендите и празниците се најтешки, бидејќи тогаш имаме најмногу гости“, раскажува Мартин.

Културни предизвици и можности

Работењето во Германија не е само предизвик заради темпото, туку и заради културната разновидност.

Готвачите честопати се соочуваат со потребата да приготвуваат јадења од различни кујни, што бара адаптибилност и учење нови техники.

„Еден од најголемите предизвици за мене беше да научам да работам со локалните состојки и вкусови кои Германците ги сакаат. На почетокот беше тешко, но сега сум посамоуверен. Дури и ги научив колегите да пробаат некои наши традиционални рецепти“, вели Елена, која работи во ресторан во Минхен.

Унапредување и иднина

Многу готвачи, како и Елена, гледаат на својата професија како на долгорочна инвестиција.
Постојат можности за унапредување, како стекнување сертификати за главен готвач или отворање сопствен ресторан.

Некои готвачи избираат да се специјализираат за одредени кујни, што им носи и повисока заработувачка.

„Планирам во иднина да отворам свој мал ресторан со македонска храна. Германците сакаат автентични вкусови, а ние имаме што да понудиме“, додава Елена.

Работата како готвач во Германија носи и предизвици и можности. Иако темпото е интензивно, многу Македонци гледаат на оваа професија како на начин да обезбедат стабилна иднина.
Со добри вештини и малку амбиција, успехот е достижен, а искуството—незаменливо.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија