Производството на домашна зимница може да донесе и можности за заработка, еве како.
Доколку сте вешт мајстор за подготовка на зимnica, имате сопствена градина или одговорен добавувач, секако можете да ја проширите својата работа и да и дадете посериозна нота.
Можете да го направите ова со продажба на услуги за припрема на зимница, т.е. производи, бидејќи многу луѓе не можат или немаат време за тоа.
Доколку самите си ја припремате зимницата, сигурно нема да ви биде тешко малку да ја проширите таа работа чисто од хоби, а подоцна, којзнае…
Како што велат, „добар глас далеку се слуша“!
Иако во секоја блиска продавница или маркет може да се купи различна зимница, сигурно е дека вака подготвена не може да се натпреварува со домашно направена зимница. Но, за добра зимница треба да внимавате на неколку работи.
Зеленчук од вашата градина или внимателно одбрани добавувачи
При изборот на зеленчук за зимницата што ќе ја подготвите, секогаш трудете се да изберете зеленчук од вашата градина или од внимателно избрани добавувачи.
Најдобро би било тие да се од вашиот близок маркет кој одамна го познавате. Изборот не мора да биде разновиден, најважно е да е органски произведен.
Каков зеленчук и овошје да изберете?
Иако секој вид, без разлика дали е солен или сладок има свои правила за подготовка, има и некои општи упатства кои е добро да ги имате на ум.
Производство на домашна зимница – Овошјето и зеленчукот треба да се сортираат. Најубавите плодови одат во компоти, а понеубавите во мармалад, џемови и друго. Исто е и со зеленчукот. Најдобрите примероци се земаат за зимската сезона во која се користат цели плодови, а за мешавини како малиџано, ајвар и слично може да се користат и оштетени плодови. Оштетувањето мора целосно да се отстрани.
Секогаш избирајте целосно зрело овошје, но не презрело бидејќи таквото овошје не содржи пектин потребен за згуснување.
Овошјето и зеленчукот за зимница не смеат да бидат влажни, затоа не подготвувајте зимница после дожд. Најдобро е да ги исчистите овошјето и зеленчукот непосредно пред да ја подготвите зимницата.
Пред се, важно е добро да се измијат плодовите
Површината на овошјето и зеленчукот е секогаш покриена со многу живи организми, од кои многу може да предизвикаат болести. Затоа треба внимателно да се мијат. Прво потопете ги тврдите и цврсти плодови во вода 5-10 минути. Потоа добро измијте ги во пластична цедалка или пластично сито под млаз вода.
Овошјето и зеленчукот измијте ги брзо, за да не се навлажни и да почнат да испуштаат сок. Исушете го на крпа и дури потоа исчистете го.
Обрнете внимание на пропорциите и количините
Важно е да се придржувате до рецептот, особено ако за прв пат правите зимница. Односите се многу важни, па ако правите двојно поголема количина, пред да почнете да правите, седнете и множете, поделете и додајте сè добро. И потоа двојно проверете.
Внимавајте на шеќерот и користете го во доволни количини
Кај слатката зимница, користете ја пропишаната количина на шеќер. Ако ставите премалку, џемот или мармаладот ќе треба подолго да го готвите, освен ако не користите згуснувач. Овошјето го губи својот квалитет, вкус и боја со подолго готвење.
Овошјето кое нема доволно пектин, како јагодите, црешите, дињите, а не сакате да им ставите згуснувач, тешко се згуснуваат, па додадете сок од рибизла, јаболко, портокал или лимон и варете на силен оган.
Во миксер можете да ги сомелете сите овошја за џем и мармалад освен оние со коцки (семки), како грозје, бидејќи таквата смеса би имала горчлив вкус. Можете и доматите да ги сомелете во миксер, да сварите и потоа да ги процедите.
Чистотата е половина од здравјето, внимавајте на чистотата на рацете, садовите и приборот
Пред употреба, добро измијте ги сите садови и додатоци со кои ќе работите во детергент и исплакнете со топла вода. Оставете да се исцеди или да се исуши во рерна. Ако користите крпа за бришење, проверете дали е целосно чиста.
Зимницата спремајте ја во плиток и широк сад за пареата да се крева од големи површини. Гледајте лонецот да биде од дебел метал што ќе се загрева подеднакво од сите страни.
Топли треба да бидат и теглите во кои ќе ја ставате зимницата. Најдобро е да ги загреете во рерна. После тоа, загрејте ги теглите и почекајте целосно да се изладат пред да ги чувате на ладно и темно место.
Слатка зимница од зеленчук
Во случај кога користите ладни тегли кога сипувате топла зимница, прво истурете една лажица за постепено да се загрее теглата, а потоа продолжете со полнење. Најдобро е да наполните три тегли истовремено.
Варете ги капачињата од чашите или шишињата во вода. Пред затворање, истурете малку алкохол (медицински алкохол или ракија) во капакот. Ако користите целофан, премачкајте го со алкохол, а потоа покријте го шишето и врзете го со силна, нова гумена лента.
Важно е периодично да ја проверувате зимницата бидејќи навреме само ќе ги забележите првите знаци на расипување.
Поголем број клиенти мора да дознаат за вашето производство
Сега е неопходно што повеќе потенцијални клиенти да ги запознаат вашите вештини, а првите нарачки ќе следат многу брзо.
Не заборавајте, живееме во ера на модерна технологија и социјални мрежи. Интересна страница на социјалните мрежи со слики и информации за услугата ќе привлече многу клиенти.
Можете периодично да објавувате разни совети, да споделувате рецепти и слично на страницата. Ако вашите најблиски и вашите пријатели досега беа задоволни со секоја ваша зимница, вашиот успех е загарантиран!
Текстот е авторска сопственост и неговата содржина не смее да се превзема во целост или делови без претходна согласност од авторот или порталот Емигрико.