Германија: Полицијата проверила повеќе од 300 адреси, откриени измами за детски додаток

Детскиот додаток е важна финансиска помош за многу семејства во Германија. Се исплаќаат 250 евра по дете месечно – оваа парична инјекција е наменета да им помогне на родителите соодветно да се грижат за своите деца.

Сите родители со германско државјанство имаат право на детски додаток од 250 евра, а под одредени услови можат да аплицираат и странски државјани.

Но, секаде каде што има пари, измамниците обично не се далеку. Системот за плаќање детски додаток повремено се користи за полнење на сопствените џебови на трошок на државата. Градот Дуизбург повеќе не сака да го прифати тоа.

Злоупотреба на детски додаток во Дуизбург

Затоа сега презедоа драстични мерки. Од 15 до 29 април, полицијата во Дуизбург презеде остри мерки против организираната злоупотреба на детските додатоци во градот – поддржани од Familieskasse West и градската единица за измама за социјално осигурување.

Градоначалникот Сорен Линк (СПД) и министерот за внатрешни работи на НРВ, Херберт Реул (ЦДУ), исто така следеа индивидуални контроли на северот на Дуизбург.

„Испративме јасен сигнал: нема место во Дуизбург за оние кои сакаат да ја искористат нашата социјална држава и да се збогатат на сметка на граѓаните“, јасно рече градоначалникот Линк. „Затоа, заедно и со сите сили дејствуваме против злоупотребата на социјалните бенефиции и криминалните структури зад неа“.

Во рамки на проектот „МИСИМО“ во Дуизбург ќе се разоткрие и несоодветното примање на државните финансиски поволности.

„Конечно, поминаа времињата кога бескрупулозните криминалци можеа да ја искористат наивноста и добрата волја на германската социјална држава“, нагласи Реул при претставувањето на проектот.

Полицијата проверува повеќе од 300 адреси

Во Дуизбург полицијата проверила повеќе од 300 адреси – а резултатот е загрижувачки: откриени се неправилности на 78 адреси.

Во присуство на министерот за внатрешни работи Реул и градоначалникот Линк на 19 април, фокусот беше особено на областа Марксло во Дуизбург – и на неовластеното примање на детски додаток.

„Со идентификување на измамниците за детски додаток, ги заштитуваме работниците во нашиот град и луѓето на кои всушност им е потребна помош“, изјави началникот на полицијата Александар Дирселхуис за германските медиуми.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија