Македонија – земја во која одбивањето ракија се смета за грев

Македонија е позната по својата богата традиција на производство и потрошувачка на ракија, алкохолен пијалак од различни видови овошје.

Ракијата е дел од македонската култура и идентитет, а нејзиното пиење се смета за знак на гостопримство и пријателство. Ракијата се пие како аперитив, дигестив, или како лек за разни болести.

Ракијата се служи во мали чаши, обично со мезе или салата.

Најпопуларниот вид ракија во Македонија е шливката, која се прави од сливи. Но, има и други видови на ракија, како лозова, која се прави од грозје, кајсиева, која се прави од кајсии, дуњева – која се прави од дуњи, јаболкова од јаболка, итн.

Еден од оние кои се занимаваат со производство на ракија е и Методија Стојаноски од Прилеп, кој веќе 20 години сам си произведува ракија – најчесто комова и шливка.

Тој вели дека ракијата е нешто што го наследил од својот дедо и дека тоа е негово хоби и голема страст.

„Јас секогаш сакам да имам добра ракија во куќа, за да можам да ја понудам на моите гости и пријатели. Ракијата е нешто што нè спојува и нè весели. Не ја продавам ракијата, туку ја пијам само со моите најблиски. За мене, ракијата е уметност, а не бизнис”, вели Методија.

Тој додава дека за да се направи добра ракија, потребно е да се има квалитетно овошје, добра вода, чиста амбалажа и многу љубов и труд. Тој исто така споделува некои од своите тајни за правење на ракија.

„Користам само зрели и здрави плодови, кои ги мијам и ги сечам на парчиња. Потоа ги ставам во големи буриња и ги оставам да вријат околу две недели, при температура од 18 до 20 степени. Кога овошјето ќе се исцеди, го прецедувам и го ставам во казан за печење. Ја печам ракијата двапати, за да ја исчистам и да ја зголемам јачината. Првата ракија што излегува е најјака, а последната е најслаба. Јас ги мешам сите ракии за да добијам еднаква јачина, која обично е околу 50 степени. Потоа ја ставам ракијата во дрвени буриња, каде што ја оставам да одлежи најмалку шест месеци. Така ја добивам најдобрата ракија, која има пријатен вкус и мирис”, објаснува Методија.

Тој советува на сите кои сакаат да се обидат да направат своја ракија, да бидат внимателни и да ги почитуваат правилата за хигиена и безбедност. Тој исто така вели дека ракијата треба да се пие умерено и одговорно, и да не се вози под влијание на алкохол.

„Ракијата е нешто што треба да се ужива, а не да се злоупотребува. Ракијата не е само пијалак, туку и симбол на нашата историја, култура и традиција. Ракијата е нешто што нè прави посебни и горди”, заклучува Методија.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија