НОВ МЕСЕЦ, НОВИ ПРАВИЛА: Што се менува за жителите на Германија од мај?

Поскапуваат летовите од Германија

Авиокомпаниите потоа плаќаат меѓу 15,53 и 70,83 евра повеќе по патник и можат да ги префрлат овие доплати на патниците. Повисокиот данок на билети треба да помогне да се затвори јазот во федералниот буџет.

Нова ознака при купување автомобил

Секој што ќе купи нов автомобил може да се радува на поголема транспарентност од мај. Оттогаш па натаму, дилерите мора да достават налепница со информации за потрошувачката и емисиите на штетни гасови – и директно на возилото прикажано во салонот и на онлајн понудите. Основа е измената на Правилникот за означување на потрошувачката на енергија за автомобили.

Дополнително, методологијата за вагите во боја на CO2 се менува: како и досега, автомобилот е поделен од A (зелена) до G (црвена), но тежината повеќе не игра улога. Мора да се прикажат и можните трошоци за CO2 во текот на десет години.

Укинување на апликацијата Deutsche Bahn

Апликацијата DB Strecenagent на Deutsche Bahn за паметни телефони ќе биде укината на 2 мај. Преку оваа апликација патниците се информираа за актуелните пореметувања во сообраќајот.

Некои функции на апликацијата DB Strecenagent ќе бидат додадени во апликацијата DB Navigator во иднина, со која ќе можете да пребарувате транспортни врски, да резервирате билети и да добивате информации во реално време за регионален, локален и превоз на долги релации.

Внимание: Доколку сте купиле Deutschlandticket преку DB Strecenagent, вашата претплата автоматски ќе биде откажана на 30 април 2024 година. Според Deutsche Bahn, претплатата не може да се префрли на друга апликација од технички причини. Потоа можете да земете нова претплата преку DB Navigator.

Обрнете внимание на греењето

По ниските температури во април, конечно треба да заврши грејната сезона. Со цел да се заштеди на трошоците за енергија, се препорачува сопствениците на куќи целосно да го исклучат греењето до октомври.

Ако го користите системот за греење за загревање вода во бањата и кујната, треба да го вклучите летниот режим. Во спротивно, топлината ќе продолжи да тече во грејното коло за време на постудени ноќи, дури и ако термостатите се исклучени.

Известувања на Facebook и Instagram

Тешко е за необучени очи да видат дали фотографијата или видеото е вистинска или монтирана. Затоа, сопственикот на Facebook, Меtа, сака да започне со додавање почести предупредувања за содржината генерирана од вештачката интелигенција во мај.

Претходно ваквите фотографии и видеа веднаш беа избришани. Правилата важат за содржини на важни теми кои би можеле да ја доведат во заблуда јавноста.

Минималната саатница се зголемува во системот за нега

Вработените во системот за нега од 1 мај ќе добијат повеќе пари. Минималната саатница се зголемува на 19,50 евра за медицинскиот персонал, на 16,50 евра за квалификувани негуватели и на 15,50 евра за негуватели.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија