Околу 80.000 германски возачи секоја година треба да го поминат “Idiotentest”! Погледнете ги прашањата!

Тестот се состои од лекарски преглед, интервју со психолог, тест за реакција (и концентрација) и прашалник.

Медицинско-психолошки преглед или популарно Idiotentest(MPU) ги очекува сите германски возачи кои ќе ја изгубат возачката дозвола поради возење под дејство на алкохол, дрога или трупање премногу казнени поени. Поради сето ова, германските законодавци сметаат дека е време да одите на добар преглед и да завршите тест во кој ќе ги проценат вашите психофизички способности за возење автомобил.

По правило, околу 80.000 возачи се принудени да го полагаат Idiotentest секоја година, а 40 проценти од возачите во Германија не го поминуваат првиот пат и мораат да се обидат по втор пат.

Тестот се состои од лекарски преглед, интервју со психолог, тест за реакција (и концентрација) и прашалник. Кои прашања се типични за Idiotentest? Ова се некои од нив…

-Колку долго имате возачката дозвола?

-Како се оценувате себеси како возач?

-Како реагираше на првите опомени и казни?

-Кои се вашите одлуки денес и што се разликуваат од порано?

-Што значи за вас возачка дозвола?

Целта на прашањата на „Idiotentest“ е да се открие дали некое лице признава дека направило грешки во минатото и научило од нив. Дополнително, треба да се утврди дали во иднина треба да се очекува натамошно недолично однесување или ќе преовладува чувството на одговорност. Значи, идејата не е да се види дали возачот ги знае сообраќајните правила, туку какви се неговите ставови за возењето и дали научил нешто од неговото прекршување.

Што е MPU” ( идиот тест) и што може да ве доведе до ситуација да морате да го полагате? – емигрико.мк (emigriko.mk)

Што е MPU” ( идиот тест) и што може да ве доведе до ситуација да морате да го полагате?

Во видео на YouTube, адвокатот на германскиот авто клуб (ADAC) Левин Шнајдер детално ги разјасни трошоците за Idiotentest. Важно е да се нагласи дека нема рамни цени – трошоците варираат од случај до случај. Сепак, според Шнајдер, можете да ги очекувате следните ставки:

-Подготовките се можни во поединечни термини, каде што може да се очекува тарифа од околу 100 евра на час. Десет часа се 1000 евра. Групните сесии се поевтини: од 500 до 600 евра по лице.

-Доказ за апстиненција од алкохол или дрога: Обично се бара во случај на возење под дејство на алкохол или дрога. Во разговор со сообраќаен психолог може да се разјасни што точно треба да се направи во одреден случај. Анализите на косата обично чинат меѓу 200 и 300 евра, прегледот на примероците на урина – 50 до 100 евра.

-Трошоци за евалуација, т.е. самиот Idiotentest: Овде нема класичен ценовник. Обично опсегот е од 400 до 800 евра. Најевтината опција е обично за оние кои имаат акумулирано премногу казнени поени. Возачите кои ја изгубиле возачката дозвола поради прекршоци предизвикани од употреба на алкохол мора да платат повеќе. Најскапата варијанта обично е за возачи кои ја изгубиле дозволата затоа што возеле (или криеле несреќа) под влијание на друг.

-Апликација за нова возачка дозвола чини околу 250 евра.

Во основа, Idiotentest може да чини повеќе од 2500 евра.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија