За еден час работа во јуни минатата година, просечен Германец заработил едно одење во кино, половина килограм кафе, поштенска марка, леб и шише пиво.
За истите производи и услуги, германските граѓани денес работат помалку отколку во 1991 година, покажуваат податоците на Институтот за германска економија (IW).
Од друга страна, таканаречената куповна моќ на минута заработка е намалена во однос на 2020 година. Имено, пред две години Германците за споменатите производи и услуги морале да одработат 56 минути. Пресметките на IW се засноваат на движењата на цените на производите и услугите, како и нето заработката на час.
„Од обединувањето на Германија до 2021 година, куповната моќ по минута од заработката е зголемена за 27 отсто“, вели Кристоф Шредер од IW, додавајќи дека статистиката сега, се разбира, се влошила поради високата стапка на инфлација.
Годишната стапка на инфлација во јули изнесува 7,5 отсто, објави во средата Државниот завод за статистика. Потрошувачките цени во јуни пораснале за 7,6 отсто во однос на истиот месец лани.
Цените во Германија веќе извесно време скокаат, особено по избувнувањето на војната во Украина, што предизвика поскапување на енергијата и храната.
„Има и вонредни фактори кои влијаат на цените на храната, на пример лошата жетва“, рече Шредер, додавајќи дека сега поскапувањата се огромни.
Германците во јуни годинава морале да работат три минути подолго за да купат 2,5 килограми компири отколку во 1991 година, што значи дека го заработиле само по 13 минути работа.
И фризерските услуги за жените поскапеа поради миење и сушење на косата, а за ова треба да работат час и 11 минути – што е 12 минути подолго од 1991 година.
Луѓето кои плаќаат повеќе за услуги сигурно плаќаат повеќе, рече Шредер.
За купување телевизор сега бара помалку работа отколку пред 30 години – 17 часа и 58 минути и 79 часа и четири минути во 1991 година.
Цената на сладоледот остана прилично стабилна, според IW. Германците во просек треба да работат четири минути и 57 секунди за корнет сладолед, кој чини 1,70 евра.
Исто толку време на работа и покрај надувувањето добиваат повеќе сладолед на стапче“, оценуваат од Институтот, а јави ДПА. Б92