Вечна дилема: Дали е подобро да се купи или да се изнајми стан?

До неодамна, купувачите на имот генерално беа финансиски подобри од изнајмувачите на станови, но ова изгледа значително различно во повеќето региони на Германија од минатата година, според Институтот за германска економија (IW) во новото истражување.

Во анализата нарачана од агенцијата за недвижности „Акцентро“ се наведува дека купувањето стан или куќа сега е значително понеповолно од претходно, поради драстично зголемената камата на кредитите.

Институтот конкретно ги спореди сценаријата за купување недвижен имот со изнајмување врз основа на нови договори.

Според тоа сценарио, лани сопствениците на становите кои ги користеле, финансиски поминале подобро од изнајмувачите во 328 од вкупно 401 општина и град, меѓу кои четири од седумте најголеми.

Сопствениците на станови ги чинат помалку од станарите

Сопствениците на станови ги чинело во просек осум проценти помалку од станарите, според извештајот до кој DPA имал пристап.

„Најголемата разлика во трошоците беше околу метрополите и големите градови, како и во руралните области“, рече Мајкл Фојгтландер од IW.

Во неколку области во областа Берлин, разликата во трошоците достигна 20 проценти во корист на сопственикот.

Студијата, пак, укажува на влијанието на зголемувањето на каматните стапки во втората половина на 2022 година. Претходната година сопствениците имаа околу 60 отсто подостапни станови и имаа значителна предност во сите области.

Имено, поскапото финансирање заеми повеќе од двојно го зголеми трошокот на сопственикот, од 4,23 евра за метар квадратен стан, на 10,04 евра. Од друга страна, трошоците на станарите пораснале многу помалку, од 10,30 на 10,90 евра.

Како основа за пресметка авторите на студијата користеле нови кредити со каматна стапка фиксна на 10 години, кои во просек поскапеле од 2,65 на сегашните 3,7 отсто.

Со ваква пресметка, сликата во првата половина од годинава се сврте во корист на потстанарите – во три четвртини, односно 300 од 401 реон, трошоците на сопствениците ги надминуваат трошоците на потстанарите. Купувањето стан остана поповолно само во одредени рурални средини.

Авторите на анализата земале предвид многу различни фактори.

На купувачите им се наплатуваше куповната цена и трошоците поврзани со стекнување на недвижен имот, како што се данокот на пренос на апсолутни права и цената на котизацијата, каматата и изгубениот приход, бидејќи наместо во недвижен имот, купувачите можеа да инвестираат во нешто друго.

Авторите на студијата оценуваат дека инфлацијата ќе продолжи да се намалува, што во одреден момент ќе ја поттикне Европската централна банка (ЕЦБ) конечно да ја намали референтната каматна стапка, по осум последователни нагорни корекции.

Тоа потоа ќе се одрази на градежните заеми и „пониската каматна стапка треба повторно да ја подгрее атрактивноста на сопственоста на домот“, рече директорот на Accentro, Ларс Шривер.
Сепак, купувачите мора внимателно да ги следат економските и социодемографските движења, предупреди тој, бидејќи „автоматското зголемување на вредноста на недвижностите веќе не е загарантирано“.

Авторите разгледаа три сценарија.

Претпоставката за „брзо“ и „умерено“ закрепнување е првото намалување на каматните стапки на крајот на оваа година, односно во првиот квартал од 2024 година. Тоа значително би ги намалило трошоците на сопствениците-корисници на станови.

Сценариото за „стагнација“ подразбира непроменети каматни стапки и покрај падот на инфлацијата. Во тој случај, новите сопственици на недвижности може да сметаат на предности во однос на трошоците во споредба со станарите дури од 2024 година.

Независната сопственост на домот се смета за добра заштита за старост.

Изборот помеѓу изнајмување и купување недвижен имот, сепак, зависи од индивидуалните животни околности, на пример, можноста за преселување поврзано со работата.

Понатаму, додека некои луѓе сакаат независност од нивниот сопственик, други ја нагласуваат предноста од немањето долг или трошоците за скапи поправки.

Авторите истакнуваат дека се работи за модели на пресметка. Силниот раст на вредноста на недвижностите во претходните години им донесе повеќе корист на сопствениците отколку што покажува студијата.

Од друга страна, добро им оди и на станарите со поволни стари договори.

Здружението на потрошувачи Stiftung Warentest истакнува дека дилемата „купи или изнајми“ зависи од многу претпоставки, како што е проценката на идниот тренд на цените на изнајмувањето и на недвижностите. Имено, понекогаш дури и само половина процент повеќе или помалку можат да влијаат на исходот од споредбата.

Експертите велат дека „ништо не е сигурно“ и препорачуваат внимателно користење на калкулаторот за различни сценарија со многу фактори пренесува Блиц.рс.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија