Во Германија отсега ќе се продаваат само бели јајца?

Пред само неколку децении, пилешките јајца воопшто не беа сортирани по боја, но белите јајца често беа само исклучок во пакувањето. „Денес кафените јајца се сè помалку достапни за продажба, а наскоро можеби ќе ги нема воопшто“, најавува Хенер Шенеке, претседател на Здружението на германски производители на јајца.

Постарите германски домаќинки претпочитаа да земаат кафени. Белите им изгледаат вештачки, а „вистинското“ јајце има кафеава лушпа според оваа логика и има „вистински“ вкус – што е предрасуда. Дури и најголемиот гурман нема да може да го разликува вкусот на пилешките јајца, дури и ако се големи или мали, бели или кафеави. Дополнително, се смета дека кафените јајца имаат поцврста лушпа од белите, но веќе не е така бидејќи кокошките кои не несат кафени јајца биле „принудени“ да произведуваат повеќе, па немаат време ни да создадат подебела школка.

„На повеќето потрошувачи навистина не им е грижа каква е бојата на лушпата“, вели портпаролот на малопродажниот синџир Rewe. Исклучок е само пред Велигден, кога треба да ги обоите јајцата. Но, сè уште постои тренд германските потрошувачи да посегнат по бели јајца затоа што тие изгледаат почисти и постерилни.

Ова совршено им одговара на одгледувачите на кокошки: кокошките што несат бели јајца се посоодветни за „оптимизирање на производството“: „Имаат поголем генетски потенцијал од оние кои не несат кафени јајца. Живеат подолго и не спијат подолго“, вели Шенеке. Ја пронаоѓаат својата храна и вода побрзо, а по правило се полесни и помали – како и нивните јајца. Тоа значи и дека им е полесно да снесат јајце. Претседателот на здружението тврди дека само неколку регионални одгледувачи се уште чуваат пуканки кои несат кафени јајца, пишува Дојче веле.

Ова не е целосно точно, но генерално важи за кокошките одгледани во Германија: кокошките несилки со бели пердуви ќе снесат бели јајца, оние со кафеави или шарени пердуви ќе несат кафени. Навистина, се повеќе семејни одгледувачи имаат само бели кокошки во нивните кокошарници бидејќи се попродуктивни.

Потрошувачката на јајца во Германија постојано расте. Минатата година таа изнесуваше 236 јајца годишно по жител, шест повеќе отколку во 2022 година.

За повеќе вакви и слични информации придружете ни се во нашата фејсбук група Македонци во Германија

Приклучете се на БАРМЕР, надоброто здравствено осигурување во Германија